Info servis

AmCham: nužno uredno servisiranje obveza države prema ICT tvrtkama

Za kvalitetniji nastavak rada na razvoju društva znanja te za održivost i likvidnost malih i srednjih ICT tvrtki u Hrvatskoj bitno je potaknuti uredno servisiranje svih obveza države i privatnog sektora proizašlih iz realizacije projekata kako bi se uspješno priveli kraju i mogli početi novim, stoji među ostalim u stajalištu Američke gospodarske komore u Hrvatskoj-AmCham.

Uredno servisiranje obaveza države prema ICT (informacijsko-komunikacijske tehnologije) tvrtkama u Hrvatskoj u AmChamu smatraju važnim za nastavak daljeg razvoja tih tvrtki, njihovog rada na novim proizvodima, ali i za razvoj informacijskog i društva znanja u cjelini.

Iz AmChama ICT tvrtke zbog njihove veličine (većinom manje, s oko 4 do 6 zaposlenih, odnosno po podacima iz AmChama ukupno ih je u Hrvatskoj oko 2.800 s 30.000 zaposlenih) označavaju izrazito osjetljivim na ekonomske promjene, jer nemaju poput velikih različite mehanizme održivosti za financiranje svog poslovanja.

Značajan pad likvidnosti u prvom kvartalu ove godine negativno je utjecao na održivost i likvidnost ICT tvrtki u Hrvatskoj, pri čemu značajan dio likvidnosti ovisi i o plaćanjima države kod koje je, kako navode, trenutno servisiranje obveza pomaknuto na više od 120 dana.

Time je bitno ograničena i usporena provedba mjera u ostvarivanju cilja 'Informacijsko društvo', a navedene tvrtke dovedene u nezavidan položaj, upozoravaju u AmChamu.

Vjeruju ipak da je Hrvatskoj i dalje 'gospodarstvo znanja' prioritetni model razvoja, jer ujedinjuje poduzetništvo, obrazovanje, znanost i inovacije s poslovnim duhom, što u Hrvatskoj smatraju najvećim razvojnim potencijalom.

Podsjećaju pritom i da je u programu Vlade za mandatno razdoblje 2008.-2011. jednim od temeljnih ciljeva istaknut razvoj društva temeljenog na znanju.

Napominju i da u Hrvatskoj posluje više od 83.500 tvrtki, među kojima su 99,43 posto srednje i male tvrtke za koje se elektroničkim poslovanjem otvaraju nove mogućnosti korištenjem ICT tehnologija.

Dodajući kako se podrazumijeva da hrvatska Vlada nije direktno odgovorna za neispunjavanja obaveza od strane privatnog sektora ipak napominju da svaka državna uprava, pa i hrvatska Vlada, na raspolaganju ima institucionalne mehanizme kojima može utjecati na privatni sektor da ispunjava svoje poslovne i financijske obveze uređene zakonom. Smatraju tako da bi proaktivno, transparentno i nepristrano regulativno uključivanje Vlade imalo pozitivan utjecaj na stanje hrvatske ekonomije.

Hina