Info servis

HNB: izravna inozemna ulaganja u prvom tromjesečju 399 milijuna eura

Izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prvom tromjesečju ove godine iznosila su 399 milijuna eura, što je i više nego li upola manje u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke.

"U prvom tromjesečju 2009. neto priljev inozemnih izravnih ulaganja iznosio je 0,4 milijarde eura, što je tek trećina iznosa ostvarenog u istom razdoblju prošle godine, a posljedica je znatno slabijeg priljeva inozemnih izravnih ulaganja u Hrvatsku", ističu analitičari središnje banke u najnovijem tromjesečnom Biltenu HNB-a.

Po podacima iz te publikacije, izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prvom su tromjesečju lani iznosila nešto više od milijardu eura, pa su ulaganja od 399 milijuna eura u prvom tromjesečju ove godine manja za 60,3 posto.

Statistika izravnih inozemnih ulaganja koju je danas na svojim internet stranicama objavila središnja banka, pokazuje da je u prvom tromjesečju ove godine najveći priljev, oko 374 milijuna eura, ostvaren kod ostalih ulaganja (koja obuhvaćaju trgovinske kredite, kredite, te valute i depozite).

Vlasnička su ulaganja istodobno iznosila 155,2 milijuna eura, dok se kod zadržane zarade u prvom tromjesečju bilježi odljev, odnosno povlačenje zarade u iznosu 130,7 milijuna eura.

Po djelatnostima i u prvom tromjesečju ove godine najviši iznos inozemnih izravnih ulaganja, 395,3 milijuna eura, bilježi financijsko posredovanje, osim osiguravajućih i mirovinskih fondova. Slijede sa iznosom 96,1 milijun eura vađenje nafte i zemnog plina, potom ostale poslovne djelatnosti sa 21,1 milijun, vlasnička ulaganja u nekretnine sa 16,1 milijun te trgovinu na malo sa 15 milijuna eura izravnih inozemnih ulaganja.

Kod nekoliko pak djelatnosti izravna ulaganja bilježe negativne vrijednosti, primjerice u pošti i telekomunikacijama odljev je 55,1 milijun eura, proizvodnji naftnih derivata 39,9 milijuna eura, trgovina na veliko i posredovanje u trgovini sa 24,2 milijuna eura. Odljev, objašnjavaju u HNB-u, može značiti ili povlačenje zarade ili prodaju.

Po zemljama, Austrijanci su i nadalje najvažniji ulagači u Hrvatsku sa 325,5 milijuna eura u prvom tromjesečju, dok su ulaganja iz Nizozemske dosegnula 95,4 milijuna eura, Francuske 30,8 milijuna, a Slovenije 29,9 milijuna eura.

Statistika pokazuje i da su ulagači iz Njemačke u prvom tromjesečju ove godine u Hrvatsku uložili samo 2,7 milijuna eura, dok se kod ulaganja iz Mađarske bilježi odljev u iznosu od 72,3 milijuna eura.

Statistika izravnih ulaganja hrvatskih tvrtki u inozemstvo pokazuje da je u prvom tromjesečju ove godine zabilježeno povlačenje ulaganja u iznosu od 10,9 milijuna eura.

Po podacima HNB-a, inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku u proteklih nešto više od 16 godina, od 1993. do kraja prvog tromjesečja ove godine, iznosila su 21,43 milijardi eura, dok su u tom razdoblju hrvatske tvrtke u inozemstvo uložile 2,27 milijardi eura.

Hina