Info servis

Novi skandal u WorldComu

Američki telekom u stečaju WorldCom objavio je da je još 3,3 milijarde američkih dolara pogrešno prikazao kao dobit, gotovo udvostručivši iznos pogrešnih knjiženja, na otprilike sedam milijardi dolara u računovodstvenom skandalu koji je ranije potresao povjerenje ulagača u korporativnu Ameriku, te uzrokovao njegov stečaj.

Interna revizija je otkrila da je 3,3 milijardi dolara zarade pogrešno knjiženo kao zarada u razdoblju od 1999. do prvog tromjesečja ove godine. To se nadovezuje na 3,85 milijardi dolara troškova o kojima je kompanija ranije izvijestila da su nepravilno knjiženi kao dugoročne kapitalne investicije. Nakon toga uslijedilo je uhićenje nekoliko izvršnih čelnika kompanije.

WorldCom, nekad drugi po veličini američki telekom operater, objavio je i da je otpisao gotovo 50,6 milijardi dolara nematerijalne imovine, te da će ponovno morati utvrditi vrijednost svoje imovine, pogona i opreme. Takvi troškovi otpisa mogu se usporediti jedino s onim u visini 54 milijarde dolara, koji je proveo najveći svjetski medijski div, AOL Time Warner u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Štoviše, on iznosi godišnji bruto domaći proizvod država kao što su Mađarska i Češka Republika.

Otkriće novih nepravilnosti u računovodstvu te kompanije nije javnost doživjela kao iznenađenje, budući je uprava kompanije ranije najavila da će morati ispravljati poslovna izvješća od 1999. poslovne godine.



Hina