Info servis

Predstavljeni regionalni projekti za razvoj poslovne infrastrukture u Hrvatskoj

Sedam regionalnih projekata za razvoj poslovne infrastrukture u Hrvatskoj doprinijet će poboljšanju poslovne infrastrukture u gradovima Benkovcu, Delnicama, Lepoglavi, Osijeku, Otočcu, Pakracu i Slatini, kao poticaj za jačanje gospodarskih aktivnosti, istaknuto je na današnjem predstavljanju tih projekata u Informacijskom centru Europske unije u Zagrebu.

Ukupna vrijednost projekta je 9,5 milijuna eura, a ukupan iznos sufinanciranja iz sredstava Europske unije (EU) kroz program Phare je 5,28 milijuna eura.

Posebnost projekata je u tome što su dobili pomoć do sada najvećih sredstava Europske unije za ovu svrhu u Hrvatskoj (između 500 tisuća eura do eura po pojedinom korisniku). Projekti su osmišljeni na inicijativu korisnika koji su dizajnirali projekte prema svojim potrebama. Provedba projekata započela je u studenom 2007., a trajala je ili još traje od 12 do 24 mjeseca.

Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert kazao je kako se EU kroz spomenute projekte približava hrvatskim građanima, odnosno pokazuje da se pristupni proces svodi na život građana, otvaranje radnih mjesta, a ne samo na pregovore u Bruxellesu.

Provedbom projekata jača se gospodarska i socijalna kohezija u Hrvatskoj te konkurentnost regija i lokalnih zajednica, istaknu je Degert.

Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković je naglasio kako je riječ o značajnim projektima te kako je 5,2 milijuna eura značajna pomoć za poboljšanje poslovne infrastrukture na slabije razvijenim područjima.

Ponovio je i kako je strateški cilj Hrvatske ulazak u EU te kako se čine maksimalni napori da se do kraja godine završe pregovori.

Kazao je kako ne želi govoriti o političkim konotacijama procesa pridruživanja Hrvatske EU i određenim blokadama, već je mišljenja da ukoliko Hrvatska želi završiti pregovore do kraja 2009. mora odraditi svoj dio posla ne gledajući na blokade koje postoje.

Glavna stvar je stvoriti pretpostavke završetka pregovaračkog procesa, a da bi to stvorili moramo raditi na aktivnostima koje su nam povjerene, rekao je dodajući kako njegovo ministrstvo u tom kontekstu maksimalno provodi svoje aktivnosti.

Čobanković je istaknuo kako je Strategija o regionalnom razvoju upućena u Vladinu proceduru te kako bi do kraja tjedna trebao biti upućen i zakon o regionalnom razvoju.



Hina