Info servis

Španjolska Criteria Caixa povećala udio u Erste grupi na 5,1 posto

Criteria Caixa Corp SA, posrednik u ulaganjima banke Caja de Ahorros y Pensiones Barcelona (la Caixa) povećala je svoj udio u međunarodnoj Erste grupi, te sada posjeduje 16,2 milijuna dionica, odnosno 5,1 posto ukupnih dionica s pravom glasa u optjecaju, objavila je petak Erste grupa.

Kako je priopćeno, potpisani su ugovori o suradnji između većinskog dioničara Erste grupe - DIE ERSTE Foundation (Zaklade Erste) i Criteria Caixa Corp, te ugovori o poslovnoj suradnji, kojima će dvije bankarske grupacije omogućiti unakrsan pristup klijentima na njihovim matičnim tržištima.

La Caixa će, kaže se dalje u priopćenju, kroz planiranu suradnju moći pružiti bolju podršku onima, od ukupno 10,6 milijuna klijenata, koji imaju posebne poslovne interese u srednjoj i istočnoj Europi, dok će Erste grupa dobiti pristup klijentima iz sektora građanstva i korporativnog sektora u Španjolskoj.

Ključan element ugovora o suradnji zajednički su korijeni obje institucije jer su obje osnovane kao štedionice s društveno korisnom svrhom, navodi se u priopćenju.

Criteria Caixa Corp vidi aktualno ulaganje kao priliku za sudjelovanje u budućem potencijalu regije srednje i istočne Europe, te je nagovijestila mogućnost povećanja udjela u Erste grupi u budućnosti, stoji dalje u priopćenju.

"Erste grupa je za nas najbolji mogući partner za ulazak u jednu europsku regiju koja i dalje nudi dugoročne perspektive rasta", rekao je Juan María Nin, predsjednik Uprave i generalni direktor la Caixe, koji je također izabran za člana NO Erste grupe na nedavnoj skupštini dioničara.

"Iznimno nam je drago što je jedna od najuspješnijih banaka za poslovanje s građanstvom u Europi i banka čija su povijest i filozofija slični Ersteovim odlučila postati naš partner. Isto tako, la Caixa ima dugu i dokazanu tradiciju strateških partnerstava u kojima djeluje kao manjinski dioničar koji je pouzdan i pruža podršku", izjavio je Andreas Treichl, predsjednik Uprave Erste grupe.



Hina