Info servis

Sindikat najavljuje jednosatni štrajk u Imunološkom zavodu

Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske najavio je danas da će u Imunološkom zavodu u ponedjeljak, 8. lipnja, održati jednosatni štrajk upozorenja jer Uprava odbija sindikalni zahtjev za povećanjem plaća i isplatom materijalnih prava.

Sindikat traži za 340 radnika Imunološkog zavoda povećanje osnovice za plaće za 10 posto, te isplatu regresa, božićnice i uskrsnice u maksimalnom neoporezivom iznosu, odnosno ukupno 2.500 kuna.

Tražimo od države, koja je većinski vlasnik Imunološkog zavoda, povećanje plaća unatoč recesiji, jer sadašnja Uprava ima novaca za krive poslovne odluke, visoke menadžerske plaće, provizije i savjetnike, a nema za radnike, rekao je predsjednik sindikata Ivan Tomac na konferenciji za novinare.

Prosječna plaća u Zavodu kreće se nešto iznad 4.500 kuna neto, a radnici primaju 24 posto manje, tj. oko 3.900 kuna u neto iznosu. Istodobno, menadžerske plaće iznose oko 11.400 kuna, tvrdi Tomac.

Sindikat Upravi zamjera loše poslovne poteze zbog kojih je Zavod izgubio puno novaca, kao što je narudžba prevelike količine cjepiva protiv gripe.

Naime, unatoč lanjskoj prevelikoj narudžbi, zbog koje je ostalo neprodano cjepiva u vrijednosti dva milijuna kuna, za ovu je sezonu narudžba povećana čak šest puta, tako da se gubitak zbog neprodanog cjepiva popeo na 10 do 14 milijuna kuna.

Zbog takvih poteza sumnjamo da će ubuduće plaće biti redovno isplaćivane, kaže Tomac te ističe kako su sindikat, Radničko vijeće i predstavnik radnika u Nadzornom odboru upozoravali vlasnika da je takvo vođenje tvrtke na štetu i radnika i države, ali uzalud.

Osim Uprave sindikalci najodgovornijim za loše stanje smatraju i predsjednika Nadzornog odbora Stjepana Tureka, za kojega sumnjaju da je u sukobu interesa, pa štrajkom žele i Vladi odaslati signal da Imunološki zavod, kao tvrtka od značaja za Hrvatsku, treba biti vođen transparentno i na zakonit način.

Ako nakon jednosatnog štrajka upozorenja u roku dva tjedna ne bude nikakva pomaka, sindikat je spreman organizirati štrajk koji će trajati dan, dva ili koliko treba da se ispune zahtjevi radnika, najavio je Tomac.

Hina