Info servis

NVK: konkurentnost Hrvatske stagnira

Hrvatska je u najnovijem "Godišnjaku svjetske konkurentnosti 2009." zauzela 53. mjesto od ukupno 57 vodećih svjetskih ekonomija i u odnosu na prošlu godinu zabilježila realni pad za dvije pozicije, objavilo je danas Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) prenoseći najnovije rezultate istraživanja o konkurentnosti koje provodi Institute for Management Development (IMD) iz Lausanne.

IMD istraživanje provodi već 20 godina, a Hrvatska je ove godine uvrštena četvrti put.

U odnosu na prošlu godinu Hrvatska je zabilježila realni pad za dvije pozicije, a uzrok tomu je, kako se objašnjava u priopćenju NVK, uvrštenje dvije nove zemlje koje su na ljestvici ispred Hrvatske, te brži napredak nekih zemalja na konkurentskoj ljestvici od Hrvatske.

Najkonkurentnija zemlja na svijetu i nadalje je SAD, a slijede ju Hong Kong i Singapur, dok se na četvrtom mjestu nalazi Švicarska koja je zadržala svoju prošlogodišnju poziciju. Peto je mjesto pripalo Danskoj.

Glavni indeks IMD-a ocjenjuje konkurentnost kroz četiri faktora: efikasnost poslovnog sektora, efikasnost države, opće gospodarske rezultate i infrastrukturu.

Hrvatska je najbolje rangirana u području infrastrukture (41.), dok i dalje niske pozicije bilježi u područjima efikasnosti države (51.) i poslovnog sektora (55.).

Prema općim gospodarskim rezultatima Hrvatska se nalazi na 43. mjestu.

Iz NVK ističu kako je, kao i prethodnih godina, Hrvatska jedino prvo mjesto osvojila u sektoru turizma s obzirom na prihode od turističkih dolazaka kao postotak BDP-a.

Značajnije pozitivne pomake zabilježila je na području smanjenja fiskalnog deficita i nezaposlenosti te poboljšanja opće ocjene politike središnje banke.

Nažalost, analiza dinamike 20 faktora konkurentnosti navodi na zaključak da smo izgubili većinu pozitivnih pomaka ostvarenih u 2008. te se Hrvatska danas nalazi na poziciji konkurentnosti iz 2007. godine, ističe se u priopćenju NVK.

Uz tradicionalno istraživanje konkurentnosti, IMD je ove godine objavio i dodatnu analizu sposobnosti zemalja da prevladaju aktualnu ekonomsku krizu i poboljšaju svoju konkurentnost u bliskoj budućnosti koja je nazvana "STRES TEST".

Prema toj analizi, Hrvatska je također zauzela 53. mjesto od 57 zemalja.

Od četiri područja koja su obuhvaćena testom - perspektiva gospodarstva općenito, država, poslovni sektor i društvo - najlošije smo rangirani po sposobnosti poslovnog sektora da se nosi s krizom.

Zanimljivo je da se SAD, inače lider na ljestvici opće svjetske konkurentnosti, prema "STRES TESTU" nalazi na 28. mjestu, što ukazuje na ozbiljnost krize u kojoj se nalazi gospodarstvo te zemlje, napominju iz NVK.

Predsjednik NVK Darko Marinac ističe kako ovogodišnji rezultati ponovno jasno ukazuju na potrebu provođenja hitnih strukturnih reformi koje moraju zahvatiti javni i privatni sektor, a s ciljem povećanja konkurentnosti Hrvatske.

"Gospodarska kriza kroz koju prolazimo te analiza IMD-a na tom području jasno poručuje da će se upravo mala, izvozno orijentirana i stabilna gospodarstva lakše oporaviti od posljedica trenutne krize. U tome vidim našu priliku i za jačanje nacionalne konkurentnosti. Moramo se više fokusirati na poboljšanje poslovne efikasnosti, tj. korporativnog upravljanja i sposobnosti višeg menadžmenta, ali i na povećanje fleksibilnosti i prilagodljivosti promjenama", naglašava Marinac.



Hina