Info servis

Neto dobit Raiffeisen Internationala smanjena za 78 posto

Raiffeisen International Bank-Holding AG u četvrtak je objavio da je prvo ovogodišnje tromjesečje zaključio sa 78 posto nižom neto dobiti u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, uslijed snažnog povećanja sredstava rezerviranih za loše zajmove.

U prva tri mjeseca 2009. neto dobit bila je u visini 56 milijuna eura, u usporedbi s 254 milijuna eura dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine, navodi se u priopćenju.

Iznos rezerviranja za pokriće gubitaka po nenaplaćenim zajmovima skočio je na 445 milijuna eura, što je povećanje za 379 posto u usporedbi s godinom ranije.

Banka je nadalje priopćila kako se problem s nenaplativim zajmovima ponajviše odnosi na Ukrajinu, Rusiju, Mađarsku i Srbiju.

U 12 mjeseci do ožujka 2009. vrijednost tržišne kapitalizacije te banke koja posluje u regiji središnje i istočne Europe umanjena je za 75 posto, na 3,28 milijardi eura. Cijena njezinih dionica oporavila se od sredine veljače, na 26,5 eura po dionici u srijedu na zatvaranju na Bečkoj burzi.

Unatoč negativnom razvoju okolnosti u istočnoj Europi, Raiffeisen u svojem izvješću zadržava optimističan stav glede prognoza za tu regiju, te tvrdi kako ona bankama nudi privlačne dugoročne poslovne prilike, koje proizlaze iz prednosti zaostajanja te regije u odnosu na zemlje zapadne Europe.

Većinski vlasnik Raiffeisen Internationala je bečka grupacija RZB Group, treća po veličini austrijska banka.



Hina