Info servis

RBA: neto dobit u prvom tromjesečju 112,9 milijuna kuna

Raiffeisenbank Austria (RBA) ostvarila je u prvom tromjesečju ove godine neto dobit od 112,9 milijuna kuna, što je za 7,9 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, podaci su iz nerevidiranog financijskog izvješća RBA-a objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Dobit prije oporezivanja u iznosu 122,2 milijuna kuna manja je za 9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Smanjenje je rezultat povećanih troškova poslovanja i amortizacije za 10 milijuna kuna, dok 2 milijuna kuna smanjenja potječe od ostvarenih ukupnih prihoda umanjenih za rezervacije, kaže se u izvješću.

Ukupni prihodi RBA-a u iznosu od 497 milijuna kuna veći su za 164 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na povećanje ukupnog prihoda znatno su utjecali prihodi od ulaganja u pridružena društva u iznosu od 76 milijuna kuna.

Neto kamatni prihod iznosi 258 milijuna kuna te je za 25 milijuna kuna ili 10,7 posto viši u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je neto prihod od naknada i provizija ostvaren u iznosu od 78 milijun kuna i povećan je za 4 milijuna kuna ili 5 posto.

Neto dobit od trgovanja i ostalih poslovnih prihoda bez prihoda od ulaganja u pridružena društva ostvarena je u iznosu od 59 milijuna kuna, što je za 36 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Istovremeno, troškovi poslovanja iznose 208 milijuna kuna i povećani su 5 posto. Povećanje se objašnjava širenjem poslovne mreže, ali i višom osnovicom za obračun troška osiguranja depozita.

Imovina RBA-a na kraju prvog tromjesečja iznosila je 39,6 milijardi kuna i smanjena je za 2 posto u odnosu na kraj prethodne godine.

Neto krediti klijentima iznose 26,4 milijarde kuna i povećani su za 0,5 milijardi kuna ili 2,1 posto.

U strukturi izvora sredstava u odnosu na kraj prethodne godine ukupni depoziti smanjeni su za 700 milijuna kuna. Smanjenje je ostvareno na stavci stanja na transakcijskim računima poduzeća.

Slabljenje likvidnosti gospodarstva tijekom prvog tromjesečja 2009. godine time se odrazilo i na smanjenje izvora sredstava banke, kaže se u izvješću.



Hina