Info servis

ACI gubitak 5,9 milijuna kuna ili 5,4 milijuna viši nego lani

Tvrtka Adriatic Croatia International Club d.d. (ACI) prvo je ovogodišnje tromjesečje završila s 5,9 milijuna kuna gubitka, što je za 5,4 milijuna kuna više od istog razdoblja prošle godine i za 407 tisuća kuna manje od plana, stoji u komentaru uz financijsko izvješće ACI-a na Zagrebačkoj burzi.

Navedeni se gubitak, kako navode iz ACI-ja, sastoji od gubitka od poslovne aktivnosti od 5,9 milijuna kuna i gubitka od financijskih aktivnosti od 43 tisuće kuna.

Negativne financijske pokazatelje prvog tromjesečja pojašnjavaju sezonskim poslovanjem te ovogodišnjim kasnijim Uskrsom (u travnju), dok je prethodne godine bio u ožujku pa je i predsezona i rad sezonskih marina počeo ranije.

Poslovne su prihode prvog ovogodišnjeg tromjesečja tako u odnosu na lanjsko počeli ostvarivati 20-ak dana kasnije te su bili 9,5 posto manji nego lani i iznosili 24,5 milijuna kuna.

To je pratio porast poslovnih rashoda, za 11 posto, na 30,5 milijuna kuna.

Iz ACI-ja napominju da je krajem ožujka u sve 21 marine kojima upravljaju od Istre do Dubrovnika i na otocima na stalnom vezu bilo 3.675 brodica, što je 1 posto manje nego prošle godine. Najveći udjel u strukturi stalnog veza od 90,7 posto imao je pritom godišnji vez u moru, koji je u odnosu na lanjsko prvo tromjesečje smanjen za 2 posto.

Među marinama najveću udjel u ukupnom stalnom vezu od 11 posto s 401 brodicom imaju marine Umag, te Cres od 10,2 posto s 374 brodice. Sve ostale imaju udjel manji od 10 posto, pri čemu marine Rab, Žut, Piškera i Palmižana ne nude uslugu stalnog veza jer su sezonske.



Hina