Info servis

Societe Generale zaključio prvo tromjesečje s gubitkom

Francuska banka Societe Generale u četvrtak je priopćila da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ponovno zabilježila gubitak, nakon što ju je nastavljeni pad vrijednosti imovine vezane uz američko tržište nekretnina prisilio na nove otpise a prisiljena je povećati i rezervacije za nenaplative zajmove.

Societe Generale zabilježio je tako u prvom tromjesečju neto gubitak od 278 milijuna eura, u usporedbi s 1,1 milijardom eura dobiti u istom razdoblju prošle godine. Pritom je banka uložila velike napore kako bi ponovno poslovala u plusu nakon nekoliko milijardi eura teškog skandala s trgovinskim malverzacijama.

Novi gubici i otpisi imovine u odjelu investicijskog bankarstva dosegnuli su vrijednost od 1,5 milijardi eura, a rezultat su pada aktivnosti na američkom tržištu nekretnina, sniženja investicijskog rejtinga osiguravatelja obveznica ali i "oštrijih procjena vrijednosti" same banke, ističe se u priopćenju.

U banci ističu i da očekuju da će globalna gospodarska recesija nastaviti pritiskati poslovne rezultate banaka u ovoj godini, uz upozorenje da "Societe Generale neće biti imun na taj trend".

Bančin gubitak također je u suprotnosti s umirujućim izjavama izvršnog direktora tijekom navedenog tromjesečja. Naime, predstavljajući godišnje rezultate za 2008., Frederic Oudea u veljači je kazao: "Sve u svemu, kada vidim kako je banka zakoračila u 2009., smatram da je u dobrom stanju u usporedbi s drugim bankama".

U priopćenju se navodi i prognoza da će rezervacije za rizike nenaplativih zajmova ostati visoke u ovoj godini a nisu isključeni ni novi otpisi, iako oni iz prvog tromjesečja "već odražavaju aktualno pogoršanje stanja na američkom tržištu nekretnina", ističe se nadalje u bančinom priopćenju,.

Banka je također naglasila kako je odlučila sudjelovati u drugom krugu programa francuske vlade plana za dokapitalizaciju bankovnog sektora. U prvome krugu dodjele državne pomoći u prosincu, kada je francuska vlada u šest najvećih banaka ulila 10,5 milijardi eura, Societe Generale dobio je 1,7 milijardi eura.

U prva tri mjeseca ove godine bančina dionica izgubila je na vrijednosti 18 posto ali se u međuvremenu oporavila i ojačala 45 posto, uslijed oporavka globalnih tržišta dionica na krilima nada da je najgori dio financijske krize prošao.



Hina