Info servis

Bankovni sektor podupro europske burzovne indekse

Europski burzovni indeksi u četvrtak su jačali u već oslabljenoj predblagdanskoj trgovini, ponajprije zahvaljujući dobitnicima u sektoru banaka koje su poduprle nade da bi paketi poticaja objavljeni u nekoliko zemalja mogli poboljšati potrošnju.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima ojačao za 0,2 posto, na 3.934 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na nešto većem dobitku, od 1,1 posto, dosegnuvši 4.406 bodova.

Među najvećim dobitnicima bile su dionice financijskog sektora, pri čemu su one Royal Bank of Scotlanda ojačale za 5,8 posto, Axe za 5,6 posto, Commerzbanka za 5,0 posto i Dexije za 3,5 posto.

Značajniji skok cijena zabilježile su dionice Hypo Real Estatea, od 15 posto, nakon što je njemačka vlada ponudila da će preuzeti posrnulu banku, najveću žrtvu krize u toj zemlji iz redova financijskog sektora.

Dionice ING Groupa poskočile su 11 posto nakon što je objavio da će prodati poslovne operacije vrijedne do 8,0 milijardi eura kako bi smanjila rizike i usredotočila bankovne aktivnosti na Europu.

Barclaysove dionice bile su na dobitku 6,7 posto, budući da su izvori upoznati s planovima banke izjavili kako planira objaviti prodaju jedinice za upravljanje imovinom iShares investicijskom fondu CVC Partners.

Rudarske i naftne dionice ojačale su uslijed rasta cijena sirove nafte i kovina. BHP Billiton, Anglo American, Antofagasta, Rio Tinto, Xstrata i Eurasian Natural Resources ojačali su tako u rasponu od 1,9 do osam posto.

Među naftnim kompanijama dionice su ojačale Royal Dutch Shellu, BG Groupu, Tullow Oilu, Repsolu i Totalu, i to u rasponu od 0,2 do tri posto.

No, analitičari su unatoč oporavku u posljednje vrijeme ostali oprezni.

"Riječ je o oporavku na tržištu medvjeda, a ne o početku novog razdoblja tržišta bikova", kazao je Philippe Gijsels, viši dionički strateg u Fortisu.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je za 3,7 posto, na 8.916 bodova.



Hina