Info servis

Čobanković: počinju intenzivne pripreme za korištenje strukturnih i kohezijskog fonda

Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva dopisom je pozvalo sve županije i 63 veća grada, s iznad 10 tisuća stanovnika, da počnu raditi na pripremi veliki projekata, vrijednih iznad 10 milijuna eura, koje planiraju kandidirati za financiranje kroz strukturne i kohezijski fond Europske unije (EU), izvijestio je ministar Petar Čobanković na današnjoj konferenciji za novinare.

U tim pripremama, kazao je, moguće je koristiti tehničku pomoć pri Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju EU fondova, financiran kroz PHARE 2006 program koji će pružiti pomoć u pripremi projektne dokumentacije.

Cilj je na najbolji način pripremiti se za strukturne fondove, jer će se ulaskom Hrvatske u EU kroz te fondove otvoriti značajna financijska sredstva, od oko milijardu eura na bazi godinu dana, rekao je Čobanković.

Budući ti fondovi (strukturni i kohezijski) predstavljaju važan izvor financiranja regionalnih razvojnih projekata, Čobanković ističe kako je nužno uključivanje institucija s regionalne razine u cijeli proces.

Putem strukturnih instrumenata kohezijske politike EU moguće je financirati infrastrukturne objekte javne namjene i to u sektorima zaštite okoliša, energetike, poslovne infrastrukture, prometa, turizma, obrazovanja, zdravstva, socijalnih usluga, kulture, informacijske i komunikacijske tehnologije itd.

Čobanković je najavio kako bi se do kraja svibnja na dnevnom redu Vlade trebala naći Strategija regionalnog razvoja, a Sabor bi je trebao prihvatiti u ljetnom zasjedanju.

Cilj je strategije, ponovio je ministar, postići ravnomjeran razvoj svih područja te stvoriti strateški okvir koji će biti kompatibilan onom u zemljama Europske unije.

Čobanković je kazao kako se paralelno sa Strategijom radi i zakon o regionalnom razvoju.

Zakonom se, između ostalog, predviđa model fiskalnog poravnanja kako bi se jedinicama lokalne samouprave, koje imaju izvorne prihode ispod 60 posto republičkog prosjeka, omogućilo da dođu do tih 60 posto kroz sredstva iz proračuna.

Čobanković napominje kako je to je važno kako bi se ojačale jedinice lokalne samouprave jer je prisutan veliki nesrazmjer poreznog prihoda po stanovniku, koji se kreće od 146 kuna po stanovniku u općini Ervenik do 56 tisuća kuna po stanovniku u Dugopolju.



Hina