Info servis

Grupa Plava laguna s 22 posto manjom neto dobiti

Porečko turističko-hotelska Grupa Plava laguna prošlu je godinu završila s 22,3 posto manjom neto dobiti u odnosu na godinu prije ili s 51,18 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća te Grupe na Zagrebačkoj burzi.

Manju prošlogodišnju dobit iz Plave lagune u komentaru uz Izvješće pojašnjavaju porastom ukupnih prihoda za 1 posto, na 522,27 milijuna kuna uz istodobni nešto viši porast ukupnih rashoda, za 4 posto, na 459,5 milijuna kuna.

Napominju da je to i posljedica smanjenja rezultata iz poslovne aktivnosti te manjeg ostvarenog fizičkog prometa u podružnici Hoteli Croatia u Cavtatu.

Tamo je, kako navode, zbog kraćeg razdoblja komercijalnog poslovanja odnosno preuređenja smještajnih kapaciteta prošle godine zabilježeno smanjenje fizičkog prometa za 16 posto te prihoda od prodaje za 12 posto u odnosu na 2007.

Za razliku od toga u matičnoj tvrtki Plavoj laguni u Poreču ostvaren je porast fizičkog prometa od 2 posto, a prihoda od prodaje od 5 posto.

Na razini Grupe zabilježeno je povećanje prihoda od prodaje (koji čine 91 posto ukupnih prihoda), i to od 1,4 posto, na 475,82 milijuna kuna. Od toga je većina ili 395,63 milijuna kuna ostvarena od prodaje u inozemstvu, što je porast od 3,6 posto, dok je prodaja u zemlji donijela 8,4 posto manje prihode ili 80,19 milijuna kuna.

U strukturi ukupnih rashoda, koji su u odnosu na 2007. porasli 4 posto, navode porast poslovnih rashoda za 3 posto, koji se najviše temelji na povećanju materijalnih troškova za 8 posto.



Hina