Info servis

Njemačka poslovna klima u ožujku na novoj najnižoj razini

Poslovna klima u Njemačkoj u ožujku se pogoršala, spustivši se na najnižu razinu od ujedinjenja te zemlje 1990., pokazao je u srijedu objavljen pažljivo praćeni indeks njemačke poslovne klime Ifo, signalizirajući da pad aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu još nije dotaknuo dno.

Taj je ključni njemački gospodarski pokazatelj temeljen na mjesečnom ispitivanju 7.000 kompanija u ožujku oslabio na 82,1, s 82,6 bodova u veljači. Analitičari su očekivali njegov pad na 82,2 boda.

"Ti podaci pokazuju koliko su loše okolnosti u najvećem europskom gospodarstvu i sijeku u korijenu bilo kakve nade u brz oporavak", kaže Colin Ellis, ekonomist tvrtke Daiwa Securities u Londonu.

Njemačko je gospodarstvo imalo loš početak u 2009., zabilježivši u siječnju 8-postotni pad narudžbi od industrije, te 7,5-postotni pad proizvodnje. Osvrćući se na te podatke, Commerzbank je u ponedjeljak prognozirao pad njemačkog BDP-a između šest i sedam posto u 2009., što je najpesimističnija prognoza bilo koje banke ili organizacije.

Ifo indeks trenutnih gospodarskih okolnosti pao je na 82,7 bodova, s 84,3 boda u veljači. Odvojeni indeks očekivanja ojačao je pak na 81,6 bodova, najvišu razinu od rujna 2008., s ranijih 80,9 bodova.

"Tekuća situacija se i dalje pogoršava, što pokazuje da najniža točka još nije dosegnuta", kazao je Gernot Nerb iz Ifo instituta.



Hina