Info servis

Građani zadovoljni poštanskim uslugama, ali sve manje šalju pisma

Hrvatski građani zadovoljni su poštanskim i kurirskim uslugama koje im pruža Hrvatska pošta te još 14 kurirskih tvrtki, a od 98 posto građana koji bar nekoliko puta godišnje odlaze u poštanske urede najviše ih, 71 posto, te urede koriste za različite financijske usluge poput plaćanja računa, podizanja gotovine, isplate primanja i sličnog.

Pokazalo je to istraživanje o zadovoljstvu i korištenju poštanskih i kurirskih usluga u Hrvatskoj, provedeno od travnja do lipnja prošle godine na uzorku od tisuću ispitanika u 200 naselja. Istraživanje je danas posebnom publikacijom predstavila Hrvatska agencija za elektroničke komunikacije i poštu-HAKOM.

Član Vijeća Božidar Ister naglasio je da su posebno željeli ispitati zadovoljstvo univerzalnim poštanskim ili uslugama koje u Hrvatskoj pruža jedino Hrvatska pošta. Pojasnio je da su to one usluge koje građanima donosi poštar u njihove sandučiće (obična pisma, razglednice, brzojavi i druge), a upravo je istraživanje pokazalo da gotovo nitko od ispitanih građana odnosno njih 94,5 posto ne zna što su to univerzalne poštanske usluge. Stoga će Agencija kao regulator poštanskog tržišta uskoro provesti određene aktivnosti kako bi građane upoznala sa tim uslugama.

Među rezultatima istraživanja je i onaj da je gotovo polovica ispitanika zadovoljna radnim vremenom i dostupnošću poštanskih ureda, a isto toliki postotak u te urede odlaze radi slanja pismovnih pošiljaka i paketa. Pritom ih oko 70 posto godišnje pošalje jednu do 20 pismovnih pošiljaka, od kojih su čak 80 posto poslovne pošiljke, dok je gotovo 'zamrla' privatna pismovna komunikacija.

Pakete pak preko Hrvatske pošte šalje 26,6 posto ispitanika, dok ih samo preko drugih davatelja to čini 3 posto.

Za te druge davatelje poštanskih i kurirskih usluga zna gotovo 56 posto ispitanika, od kojih najviše, 89,45 posto za City Express. Za DHL ih zna 23,26 posto, za Overseas 13 posto, za Fedex 10,73 posto, a za Intereuropu njih 9,3 posto. Gotovo isti poredak tih davatelja je i prilikom odabira za slanje pošiljaka, najviše ih šalje preko City Expressa, DHL-a te Overseasa.

Najvažnijim razlozima za odabir tih davatelja, a ne Hrvatske pošte, ispitanici su naveli brže obavljanje usluga, prihvatljiviju cijenu te jednostavniji i moderniji postupak (na vrata doma i slično).

Više od 92 posto ispitanika nikada u godinu dana nije podnijelo nikakavu pritužbu davateljima poštanskih i kurirskih usluga, a od onih koji su to ipak učinili 87 posto ih je prigovorilo Hrvatskoj pošti i to podjednako zbog gubitka/neuručenja ili zakašnjenja pošiljke te zbog (lošeg) odnosa prema korisniku.



Hina