Info servis

U siječnju 14,7 milijardi kuna nepodmirenih dospjelih obveza pravnih osoba

Ukupne dospjele nepodmirene obveze u iznosu većem od 14,7 milijardi kuna u siječnju je u Hrvatskoj imalo 20.677 pravnih osoba sa 33.127 zaposlenih, što je povećanje iznosa nepodmirenih naloga za plaćanje u odnosu na mjesec prije za 343,7 milijuna kuna ili za 2,4 posto, dok je broj insolventnih pravnih osoba veći za 1,6 posto, pokazuju podaci Financijske agencije.

Istodobno je u siječnju nepomirenih naloga za plaćanje u iznosu od 4,1 milijardu kuna imalo i 32.089 fizičkih osoba.

U siječnju je nastavljen sada već šestomjesečni trend rasta broja insolventnih pravnih i fizičkih osoba, ali ipak uz nešto sporiju dinamiku rasta u odnosu na prethodna četiri mjeseca, navode analitičari Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima".

U odnosu na prosinac prošle godine kod pravnih osoba je rast iznosio 1,6 posto, dok je kod obrtnika taj rast bio blaži i iznosio je 0,2 posto.

Istodobno, napominju analitičari Centra za makroekonomske analize HGK, kontinuirano rastu nepodmirene obveze s time da je kod pravnih osoba u siječnju zabilježen rast u odnosu na prosinac prošle godine za 2,4 posto, dok je kod obrtnika taj rast iznosio 0,6 posto.

Tako se kod pravnih osoba, navode, u siječnju bilježi ukupno 14,75 milijardi kuna nepodmirenih obveza koje su (usprkos administrativnog otpisa od 3,5 milijardi kuna nepodmirenih obveza u srpnju prošle godine) na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji siječanj, veće za 1,7 posto ili za 252,2 milijuna kuna.

Kod obrtnika se, napominju, bilježi obrnuta situacija pa su nepodmirene obveze (nakon otpisa 1,38 milijardi kuna u srpnju) manje u odnosu na siječanj prošle godine za 933 milijuna kuna ili za 18,5 posto te u siječnju iznose 4,1 milijardu kuna.

Broj zaposlenih kod insolventnih pravnih osoba nakon pada u prosincu, u siječnju bilježi rast od 2,4 posto na njih 33.127.

Kod insolventnih fizičkih osoba u siječnju je bilo zaposleno 20.355 osoba, što je za 0,7 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Na godišnjoj je razini pak broj zaposlenih kod insolventnih pravnih osoba zabilježio rast za 14,8 posto ili za 4.289 osoba.

Kod insolventnih obrtnika broj djelatnika na godišnjoj je razini veći za 10,5 posto ili za 1.927 osoba.

U odnosu na prosinac u siječnju se bilježi opadajući trend nepodmirenih obveza do 60 dana plaćanja, dok je suprotan trend kretanja zabilježen u plaćanjima u roku od 61-180 dana.

Analitičari HGK ističu i da se u siječnju bilježi i daljnji rast, za 2,2 posto, nepodmirenih obveza po osnovi poreza i doprinosa koji iznose 7,5 milijardi kuna te i dalje čine oko 51 posto ukupno nepodmirenih obveza.

Navode i da kod nepodmirenih obveza po djelatnostima nema bitnijih promjena pa tako i dalje dominiraju četiri djelatnosti s udjelom od oko 82 posto. Od toga se na trgovinu odnosi 37,4 posto, prerađivačku industriju 21,6 posto, građevinarstvo 13,2 posto i poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge 9,7 posto.



Hina