Info servis

Europski burzovni indeksi na dobitku peti dan zaredom

Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali peti dan zaredom, predvođeni financijskim sektorom, uslijed jačanja optimizma među ulagačima nakon novih dokaza o zdravlju američkog bankovnog sektora.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima ojačao 2,3 posto, na 3.838 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je u plusu oko 1,9 posto, dosegnuvši 4.028 bodova.

Među bankama na dobitku su bile dionice UBS-a, za 6,6 posto, a slijede Societe Generale, s rastom cijena dionica od 8,6 posto, Natixis, u plusu 8,6 posto, te Dexia, čije su dionice poskočile 14 posto.

Poticaj njihovu uzletu dale su prošlotjedne pozitivne ocjene stanja u američkim bankama. Izvršni direktori Citigroupa, Bank of America i JPMorgan Chasea redom su ustvrdili da su im banke poslovale s dobiti u prva dva ovogodišnja mjeseca, pokušavajući time ublažiti strahovanja od potencijalne nacionalizacije sektora.

Dionice Barclaysa poskočile su 14,6 posto nakon što je britanska banka potvrdila da je u pregovorima o potencijalnoj prodaji poslovne jedinice iShares.

HSBC također je objavio da nema potrebe za daljnjim povećanjem kapitala, čime su uklonjene neke od neizvjesnosti oko vjerojatnog daljnjeg prikupljanja kapitala u toj najvećoj europskoj banci.

No, očekuje se da će ulagači i dalje ostati na oprezu po pitanju ulaganja u dionice, budući da je američki financijski sustav ostao krhak, unatoč pokretanju 700 milijardi dolara vrijednog paketa pomoći u listopadu lani.

S druge strane, nekoliko energetskih dionica našlo se pod pritiskom pada cijena sirove nafte. BP, Tullow Oil i StatoilHydro redom su zabilježili pad cijena dionica između 0,7 i 2,4 posto.

U rudarskom sektoru oslabila je dionica Rio Tinta, i to za 2,1 posto.

Indeks Tokijske burze bio je na dobitku 1,8 posto, završivši na 7.704 boda.



Hina