Info servis

Atlantic Grupa povećala neto dobit za 44 posto

Atlantic Grupa je u 2008. ostvarila neto dobit od 78,4 milijuna kuna, što je porast neto dobiti za 44 posto u odnosu na godinu ranije, objavili su iz Atlantica.

Kompanija je ostvarila ukupni prihod od dvije milijarde kuna, što je 19,1 posto više u odnosu na 2007.

Dobit iz poslovanja iznosi 129,4 milijuna kuna i porasla je 36 posto, dok je dobit iz poslovanja prije amortizacije povećana 28 posto, na 169,3 milijuna kuna.

Iz Atlantica ističu da je kompanija 2008. završila s iznimnim poslovnim rezultatima.

Kompanija je ostvarila rast svih ključnih pokazatelja profitabilnosti, u skladu s najavama pred IPO u studenom 2007. te poslovnim planovima Uprave s početka 2008. godine, navodi se u priopćenju.

Atlantic Grupa je u svim segmentima djelatnosti poslovala prema planu uz ostvareni dvoznamenkasti rast prodaje, ističe predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

U ukupnoj prodaji Atlantica hrvatsko tržište sudjeluje sa 63 posto, a međunarodna tržišta s 37 posto.

Njemačka je ostala najveće inozemno tržište, a najveći je rast prodaje, uz hrvatsko tržište koje je raslo 28 posto, ostvaren u Srbiji s rastom od 22 posto.

Vlastite robne marke sudjeluju u prodaji s 46 posto, distribucija proizvoda robnih marki internacionalnih principala s 36 posto, Atlantic Farmacia s 11 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu čine 7 posto prodaje.

Atlantic Grupa je u 2008. formirala najveći privatni nacionalni lanac ljekarni, proširila distribucijsko poslovanje u Hrvatskoj i regiji, lansirala novu liniju sportske prehrane kao i najveću vlastitu proizvodnu investiciju "Cedevitu GO!", podsjeća Tedeschi.

Ističe i kako su u vrijeme globalne gospodarske krize sigurni u vlastitu sposobnost da se nose s otežanim uvjetima poslovanja, a uvjereni su da će fokusom na upravljanje troškovima, međudivizijskim sinergijama te novim projektima i u ovoj godini ostvariti rast i unaprijediti profitabilnost.

Hina