Info servis

Hrvatski obrtnici na vodećem europskom sajmu obrtništva u Muenchenu

Na 61. međunarodnom sajmu obrtništva (IHM), koji je otvoren danas u Muenchenu, predstavlja se i 21 hrvatski obrtnik u organizaciji i uz sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore (HOK).

To je 17. nastup hrvatskih obrtnika na ovom najvećem obrtničkom sajmu u Europi, koji se održava do 17. ožujka uz sudjelovanje oko 1.500 izlagača iz 40 zemalja.

Hrvatski se izlagači, od kojih njih sedam izlaže prvi put, predstavljaju na izložbenoj površini od 102 četvorna metra, a predstavljaju se obrtnici iz djelatnosti metala, plastike, drva, umjetničkih obrta.

Među njihovim izloženim proizvodima velik interes pobudila je navijačka fotelja (sa stalkom za piće) i mogućnošću dizajna po željama naručitelja trgovačkog društva PEC d.o.o. iz Splita koja se proizvodi u suradnji sa tvrtkom Oriolik. Fotelju je dizajnirao srednjoškolac Dino Petrić kao svoj maturalni rad.

Hrvatski obrtnici idu u korak s europskim i svjetskim trendovima, imaju što pokazati te vjerujem da će na sajmu pronaći nove poslovne partnere i proširiti svoje tržište, unatoč recesiji, istaknuo je predsjednik HOK-a Mato Topić u razgovoru s hrvatskim novinarima na izložbenom prostoru hrvatskih obrtnika.

Topić se požalio kako HOK od prosinca čeka odgovor Vlade na svoje zahtjeve kako bi se poboljšala situacija u obrtništvu dodajući kako očekuje da će ih netko iz Vlade primiti idući tjedan.

Prihvati li Vlada HOK-ove prijedloge neće doći do zatvaranja obrta i otpuštanja radnika već bi u tom slučaju svaki obrtnik mogao zaposliti bar još jednog radnika, rekao je navodeći da je u zadnjih godinu dana zatvoreno oko 2 posto ili oko dvije tisuće obrta.

HOK je u prosincu Vladi predložio tri grupe mjera. Među mjerama za poticanje gospodarskog razvoja su suzbijanje rada na crno, intenzivnije državne potpore, oslobađanje poreza na dobit i dohodak tijekom prve tri godine poslovanja.

Mjere za uklanjanje prepreka gospodarstvu i povećanje konkurentnosti predviđaju prolongaciju zabrane rada nedjeljom, odgodu primjene zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima i učinkovitiju zaštitu vjerovnika.

Među mjerama za olakšanje posljedica gospodarskim subjektima u krizi su izjednačavanje obrtnika sa radnicima u slučaju nezaposlenosti i uspostava posebnog fonda mirovinskog osiguranja za obrtnike.

Ravnatelj Uprave za obrt Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Darko Horvat najavio je kako bi sljedeći tjedan na Vladu trebao ići Operativni plan potpora malom i srednjem poduzetništvu za ovu godinu kojim se odobrava 351 milijun kuna (prošle godine 280 milijuna kuna). Pritom je za poticanje izvoza namijenjeno 66 milijuna kuna, a za obrtnike 17 milijuna kuna, odnosno 5 milijuna kuna više nego prošle godine.



Hina