Info servis

Globalna kriza pogodila poslovne rezultate Bayera u 2008.

Njemačka farmaceutska i kemijska grupa Bayer u utorak je izvijestila o padu neto dobiti za više od 63 posto u 2008., pripisujući takve rezultate ponajprije lošijoj izvedbi dijela poslovanja s visokotehnološkim materijalima.

Bayerova neto dobit lani je tako smanjena na 1,7 milijardi eura, nasuprot 4,7 milijardi eura u 2007. No, u priopćenju se dodaje da su godinu dana ranije na neto dobit značajnije utjecali jednokratni prihodi i prodaja dijela poslovanja s medicinskom dijagnostikom.

U četvrtom tromjesečju lani neto dobit skočila je za 58 posto u odnosu na isto razdoblje 2007., na 106 milijuna eura, kaže se dalje u priopćenju.

Operativna dobit prije izvanrednih stavki, inače pokazatelj osnovnih aktivnosti grupe i ključan orijentir za prognoze, u prošloj je godini porasla za 2,3 posto, na 6,9 milijardi eura.

Bayer grupa izvijestila je također od snažnoj aktivnosti u dijelovima poslovanja HealthCare i CropScience, koji se bave brigom za zdravlje i tehnologijom usjeva.

"Bayerov dio poslovanja CropScience postigao je najbolje rezultate od pokretanja poslovanja te grupe na području zaštite poljoprivrednih kultura", s rastom prihoda od 9,5 posto, na rekordnih 6,38 milijardi eura.

Grupa je lani ostvarila prihode u visini 32,9 milijardi eura, što je za 1,6 posto više u odnosu na godinu ranije, a potvrdila je i da će predložiti isplatu dividende za 2008. od 1,4 eura po dionici, odnosno 3,7 posto više u odnosu na godinu ranije. U 2009. očekuju prihode od oko 32 milijarde eura.

U Bayeru, po riječima čelnika kompanije Wernera Wenninga, u ovoj godini očekuju daljnji rast dobiti u dijelu poslovanja HealthCare i CropScience, uz značajnije smanjenje neto dugova.

"No, u ključnim sektorima poslovanja s visokotehnološkim materijalima MaterialScience očekujemo vrlo tešku godinu koju će obilježiti goleme neizvjesnosti", dodao je Wenning.

U priopćenju se tako upozorava da će dio poslovanja koji se bavi proizvodnjom plastike, polimera za premaze, te ljepila i izolacionih materijala vrlo vjerojatno zabilježiti značajan pad dobiti, uslijed slabije aktivnosti u sektorima poput automobilske i građevinske industrije.



Hina