Info servis

VW povećao dobit u 2008., očekuje povećanje tržišnog udjela

Najveći europski proizvođač automobila, njemački Volkswagen priopćio je da je u 2008 ostvario 15-postotni rast dobiti, prognozirajući da će njegov udio u svjetskom tržištu u ovoj godini porasti, usprkos krizi u automobilskom sektoru.

VW je ipak upozorio da će nakon 4,75 milijardi eura dobiti ostvarene u 2008., na 4,5 posto uvećanim prihodima u visini rekordnih 113,8 milijardi eura, prihodi i dobit u ovoj godini ipak biti niži.

Operativna dobit kompanije u 2008. je porasla tri posto, na 6,3 milijarde eura.

"Ostvarili smo zadane ciljeve i nadmašili rekordne rezultate iz 2007. unatoč težim tržišnim okolnostima", zaključio je predsjednik uprave Martin Winterkorn.

Prema njegovim riječima, VW u ovoj godini namjerava nadmašiti izvedbu cjelokupnog sektora, a smatra i da će uspjeti povećati udio u tržištu, unatoč krizi koja je dovela do pada prodaje automobila diljem svijeta i unatoč tome što će i tekuća godina biti izuzetno teška za čitavu automobilsku industriju.

Kompanija je, međutim, odbila dati ikakve konkretnije smjernice za ovu godinu.

"Izuzetno visok stupanj promjenjivosti tržišnih okolnosti trenutno ne dopušta nikakve pouzdane prognoze za fiskalnu 2009. S obzirom na izuzetno slabe poslovne rezultate zabilježene na samom početku godine, ovogodišnja dobit neće dosegnuti visoke razine iz prethodnih godina", istaknuo je VW.

Cjelovito izvješće o svojem poslovanju VW će predstaviti na tiskovnoj konferenciji 12. ožujka.



Hina