Info servis

Deloitte: medijski trendovi 2009. jačanje TV, kriza pogađa tiskovne medije

Globalni medijski trendovi za ovu godinu o još većoj dominaciji televizije nad drugim medijima, padu prihoda i naklada tiskovina zbog ekonomske krize, potrebi restrukturiranja web stranica i internetskih društvenih mreža zbog ostvarivanja boljih prihoda te porastu oglašavanja na mobitelima u velikoj su mjeri mogući i u hrvatskom medijskom prostoru.

Neka su to od predviđanja trendova u medijima za ovu godinu konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte predstavljena danas na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Intervjuiranjem 50-ak predsjednika uprava najvećih svjetskih medijskih kuća Deloitteovi su istraživači došli i do predviđanja da globalna ekonomska kriza gotovo uopće neće imati negativnog utjecaja na televiziju nego čak suprotno.

Veća kriza, manje izlazaka van, više gledanja televizije, pojasnio je Deloitteov savjetnik Dejan Ljuština, dodajući predviđanje da bi ove godine globalno moglo doći do porasta tjedne gledanosti TV programa za 30 minuta.

Kriza bi mogla pridonijeti i daljem porastu televizijskog oglašavanja, ali i mjesečne pretplate, čiji iznosi unatoč recesiji i dalje rastu i kod nacionalnih i kabelskih TV kuća.

Ako se tome pridodaju aktivnosti na digitalizaciji TV mreža, što će stanovništvu dati više kanala i što se događa u svijetu, Europi, pa već i u Hrvatskoj, sasvim je izvjesno da će TV industrija u 2009. dobro poslovati te dovesti u pitanje tvrdnje da internet ima veći utjecaj nego drugi mediji, kazao je Ljuština.

S druge strane krizom će ove godine najviše biti pogođeni tiskovni mediji-novine, posebno lokalna izdanja i manje novinske kuće u SAD-u i Europi, a predviđanja idu i na 20 postotni pad prihoda od oglašavanja te 10 postotni pad prodaje novina.

Očekuje se i da će svake desete novine i časopisi prorijediti svoje izlaženje ili i prestati izlaziti te prijeći na on-line izdanja.

Općenito, kako je kazala Delotteova regionalna direktorica za marketing Aleksandra Kolarić, tiskovni će mediji morati mijenjati poslovne modele među kojima je i prelazak na zajedničke redakcije i dopisništva, pretplatu i ukidanje besplatnih novina.

Blagi pad čitanosti i oglašavanja u tiskovnim medijima ove je godine zbog krize moguć i u Hrvatskoj, iako je zadnje tri godine zabilježen porast čitanosti novina od 17 posto, čemu je je, po riječima Alena Šalinovića iz agencije Puls, najviše pridonio izlazak jedne 'male dnevne novine' (24 sata).

Obrnuto bi se pak moglo dogoditi s televizijom koja je zadnjih godina imala pad gledanosti, a ove je već u siječnju primjetan porast prosječne gledanosti u jednom danu na 327 minuta ili za oko 30 minuta u odnosu na isti mjesec 2008.

Iako to još nije dovoljno statistički značajno za predviđanja cijele godine, i možda je vezano za Svjetsko rukometno prvenstvo, Šalinović napominje da bi ipak mogao biti trend za ovu godinu.



Hina