Info servis

Smanjeno povjerenje europskih potrošača

Povjerenje potrošača u Europskoj uniji (EU) smanjeno je u ovogodišnjem srpnju drugi mjesec za redom, dok je optimističnost poduzetnika blago porasla, objavila je danas Europska komisija.

Tako je ukupni indikator povjerenja u eurozoni smanjen 0,2 indeksnih bodova u odnosu na lipanj, na 99,4 indeksna boda, a u EU na 99,7 bodova. Ekonomisti su očekivali i veći pad povjerenja, obzirom na pad cijena dionica i slab gospodarski rast.

Po podacima Europske komisije, povjerenje potrošača u eurozoni u srpnju je nastavilo padati, i to s mjesec dana ranije zabilježenih -9, na -10, dok je 15-članog EU-a smanjen s -7 na -9. Potrošači su postali pesimističniji u vezi gospodarstva i svojih financija ponajviše zbog rastuće nezaposlenosti.

Indeks poslovne optimističnosti eurozone, pak, porastao je 0,1 postotni bod, na -0,33. Negativan je od srpnja prošle godine. "Njegovo blago povećanje uglavnom je rezultat porasta narudžbi europskih poduzetnika za izvoz, te smanjenja zaliha gotovih proizvoda", stoji u izvješću Komisije.

Hina