Info servis

Johnson & Johnson najrespektabilnija kompanija svijeta

Tvrtka Johnson & Johnson, gigant farmaceutske i industrije proizvoda za osobnu higijenu, drugu se godinu zaredom našla na vrhu godišnjeg popisa vodećih globalnih korporacija, dok je General Electric skliznuo daleko ispod petog mjesta na kojemu se nalazio proteklih pet godina.

Tu listu već petu godinu zaredom sastavlja financijski tjednik Barron's, na temelju ocjene financijskih stručnjaka 100 najvećih korporacija u svijetu.

Tvrtka Berkshire Hathaway Warrena Buffetta nalazi se na drugom mjestu, a slijede je Procter & Gamble, Apple i Wal-Mart Stores.

GE, koji je 2005. bio prvi na listi, drugi 2006., te peti 2007., sada se spustio daleko niže, na 43. mjesto popisa najrespektabilnijih globalnih korporacija koji je Barron's objavio u ponedjeljak.

Barron's ističe da je GE-ova reputacija tvrtke sa snažnom zaradom potkopana neispunjenim prošlogodišnjim očekivanjima. "Da bi povratio poštovanje ulagača, kao i vlastitu financijsku čvrstoću, GE mora sniziti dividende i organizirano srezati dio poslovanja GE Capital", kazao je jedan od stručnjaka obuhvaćenih ispitivanjem.

Dok je GE potonuo, lanac brze prehrane McDonald's se oporavio. Nakon što je prošle godine potpuno ispao s liste, ove se godine ponovno pojavio, i to na 7. mjestu.

Google je s prošlogodišnjeg šestog skliznuo na ovogodišnje 26. mjesto, što se pripisuje padu cijene njegovih dionica za oko trećinu u protekloj godini.

Financijski stručnjaci ističu da su najviše poštovanja u 2009. zadobile tvrtke koje odlikuju snažan menadžment, čvrsta poslovna strategija, konkurentnost, etičke poslovne prakse, te rast prihoda i dobiti.

Financijske su tvrtke, nakon snažnih gubitaka i izgubljenog povjerenja ulagača, također skliznule. Tako se Bank of America spustio na 98. s 82. mjesto, a HSBC Holdings na 63. s 48. mjesto.



Hina