Info servis

Microsoft najavio ukidanje do 5.000 radnih mjesta

Američki softverski gigant Microsoft objavio je u četvrtak planove rezanja do 5.000 radnih mjesta u nastojanjima da apsorbira utjecaje svjetske gospodarske krize.

Najavljeno smanjenje prvo je u 33-godišnjoj povijesti tog softverskog giganta koji ga je najavio tek dan nakon što je proizvođač kompjuterskih čipova Intel objavio da zatvara pet tvornica u SAD-u i Aziji, pri čemu će biti izgubljeno do 6.000 radnih mjesta. Microsoft inače zapošljava oko 96.000 ljudi diljem svijeta.

U priopćenju se također navodi da je dobit Microsofta u drugom tromjesečju tekuće poslovne godine 2008./2009. koje je završilo 31. prosinca pala za 11 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te je iznosila 4,17 milijarde dolara. Prihodi su umanjeni za dva posto, na 16,63 milijarde dolara.

U kompaniji napominju da će se oko 1.400 radnih mjesta biti odmah ukinuto, a ostatak u idućih 18 mjeseci. Procjenjuju da će tim potezom uštedjeti oko 1,5 milijardi dolara.

"Iako je ovo najizazovnija gospodarska klima s kojoj smo se suočili u povijesti ove kompanije, želim ponoviti svoje uvjerenje u snagu naše konkurentne pozicije i ispravnost našeg pristupa", kazao je predsjednik i izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer u poruci poslanoj zaposlenicima.

Microsoft je kazao da s obzirom na neizvjesne prilike u svjetskom gospodarstvu ne može dati detaljne prognoze dobiti ali je kazao da je gotovo izvjesno da će dobit i prihodi u drugoj polovini poslovne godine biti niži budući da će se potrošači i tvrtke suzdržavati od kupnje novih kompjutera i ostale tehničke opreme.

Nakon objave izvješća dionice Microsofta izgubile su na vrijednosti na američkoj burzi oko sedam posto.



Hina