Info servis

Nastavljen trend rasta nepodmirenih naloga za plaćanje

Nepodmirene dospjele obveze u ukupnom iznosu od gotovo 14,4 milijardi kuna u Hrvatskoj je u studenom prošle godine imalo 19.915 pravnih osoba koje zapošljavaju ukupno 35.485 radnika, pokazuju podaci Financijske agencije.

U odnosu na mjesec prije iznos dospjelih nepodmirenih naloga uz plaćanje povećan je za 665 milijuna kuna, broj blokiranih pravnih osoba za njih 547, a broj zaposlenih u insolventnim pravnim osobama veći je za 4.755.

U studenom je tako, uz nešto sporiju dinamiku, nastavljen sada već četveromjesečni trend rasta broja insolventnih pravnih osoba, za 2,8 posto. Istodobno je zabilježen rast vrijednosti nepodmirenih obveza za 4,8 posto, dok je broj zaposlenih kod insolventnih subjekata znatno veći, za 15,5 posto, navode analitičari Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima".

Napominju kako se u razdoblju kolovoz-studeni 2008. bilježi kontinuiran rast broja insolventnih pravnih osoba (porast za 1.876 na 19.915), kao i vrijednosti dospjelih nepodmirenih naloga (porast za 2,1 milijardu kuna na ukupno 14,4 milijarde kuna).

Broj zaposlenih je kod insolventnih gospodarskih subjekata u istom razdoblju porastao za 7.748 osoba s time da je samo u posljednjih mjesec dana taj rast iznosio 4.755 osoba.

U tom je četveromjesečnom razdoblju primjetan i kontinuirani rast insolventnih pravnih osoba i njihovih nepodmirenih obveza koji prema danima ročnosti prelaze 360 dana.

Od rujna se bilježi i brži rast insolventnih pravnih osoba koje svoje obveze ne mogu podmirivati u roku do 60 dana. Početkom godine je takvih osoba bilo 5,6 posto, a krajem studenog oko 10 posto od ukupnog broja insolventnih pravnih osoba. Oko 72 posto se odnosi na insolventne osobe koje ne mogu podmiriti svoje obveze dulje od 360 dana.

Daljnju tendenciju rasta bilježe nepodmirene obveze temeljem poreza i doprinosa na plaće i iz plaća, koja započinje u srpnju, te krajem studenog iznose 7,4 milijarde kuna ili oko 52 posto svih nepodmirenih obveza.

U odnosu pak na studeni prethodne godine obveze za poreze i doprinose na plaće i iz plaća porasle su za oko 24 posto, a ukupno nepodmirene obveze za 2,2 posto.

U strukturi nepodmirenih obveza po djelatnostima i nadalje dominiraju četiri djelatnosti s udjelom od 81,6 posto, od čega se na trgovinu odnosi 38,2 posto.

Slijede prerađivačka industrija sa udjelom od 21,6 posto, građevinarstvo 12,6 posto i poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge 9,2 posto.

Najveći dio nepodmirenih obveza do 60 dana odnosi se na prerađivačku industriju (30,7 posto), dok trgovina dominira u ostala tri razdoblja s udjelima od 35,8 do 39,5 posto. U građevinarstvu su najveće obveze zabilježene u razdoblju neplaćanja od 181 do 360 dana.

Kod fizičkih osoba (obrtnika) također je nastavljen trend rasta nepodmirenih obveza i broja insolventnih osoba uz sporiju dinamiku rasta u odnosu na pravne osobe, dok je kod broja zaposlenih radnika zabilježen brži rast.

Krajem studenog registrirano je 31.638 insolventnih obrtnika, što je za 1,1 posto više u odnosu na listopad, a zapošljavali su 19.966 radnika uz rast od 17,2 posto prema prethodnom mjesecu. Ukupne nepodmirene obveze obrtnika krajem studenog su iznosile 4,1 milijardu kuna i porasle su za 2,7 posto u odnosu na listopad.



Hina