Info servis

HNB: izravna inozemna ulaganja u tri kvartala 2,2 milijarde eura

Stranci su u Hrvatsku u prva tri tromjesečja prošle godine uložili oko 2,17 milijardi eura, a ukupna su ulaganja od 1993. do konca rujna prošle godine dosegnula 19,8 milijardi eura, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke.

U strukturi izravnih inozemnih ulaganja u prva tri kvartala prošle godine više od milijardu eura odnosi se na vlasnička ulaganja, oko 638 milijuna na ostala ulaganja (koja obuhvaćaju trgovinske kredite, kredite, te valute i depozite), a pola milijarde eura odnosi se na zadržane zarade.

I u prva tri kvartala prošle godine u izravnim inozemnim ulaganjima dominira financijsko posredovanje, odnosno bankarski sektor, na kojeg se odnosi oko polovica, točnije 1,08 milijardi eura, a riječ je ponajprije o dokapitalizacijama pojedinih banaka u stranom vlasništvu.

Više od po sto milijuna eura iznosila su ulaganja stranaca u četiri djelatnosti - u poslovanje nekretninama 191,5 milijuna eura, u hotele i restorane 117 milijuna eura, a što se većim dijelom odnosi na prodaju udjela u hotelskom poduzeću Sunce koncern d.d., dok se na djelatnosti vađenja nafte i zemnog plina odnosi 113,6 milijuna eura, a na ostale poslovne djelatnosti 112,5 milijuna eura.

Podaci za devet mjeseci prošle godine pokazuju i da su Austrijanci i nadalje najznačajniji ulagači u Hrvatsku sa nešto više od milijardu eura izravnih ulaganja u tom razdoblju.

Ulaganja iz Nizozemske iznosila su 326,5 milijuna eura, a više od po sto milijuna eura u devet su mjeseci prošle godine uložili investitori iz još tri zemlje - Luksemburga (150,2 milijuna eura), Slovenije (132,1 milijun eura) te Švicarske (115,9 milijuna eura).

Prema podacima središnje banke, stranci su u proteklih nešto manje od 16 godina, od 1993. do kraja trećeg tromjesečja prošle godine u Hrvatsku uložili ukupno 19,84 milijarde eura.

Pritom više od 57 posto tih ulaganja, ili oko 11,4 milijarde eura, dolazi iz tri zemlje - iz Austrije 5,8 milijarda eura, Nizozemske 3,2 milijarde, Njemačke 2,3 milijardi eura.

Više od po milijardu eura u proteklom su razdoblju u Hrvatsku uložili investitori iz još tri zemlje - Francuske (1,3 milijarde), Mađarske (1,3 milijardi) i Luksemburga (1,1 milijardi eura), a nešto manje od milijarde, 933,6 milijuna eura odnosi se na ulaganja iz Italije, pokazuje statistika HNB-a.

Po djelatnostima, oko 40 posto ulaganja od 1993. do kraja rujna prošle godine odnosilo se na bankarski sektor u koji su stranci uložili 7,8 milijardi eura.

U kemijsku su industriju stranci u tom razdoblju uložili 1,6 milijarde eura, u poštu u telekomunikacije 1,5, a u poslovanje nekretninama oko 1,2 milijardi eura.

Značajna su ulaganja inozemnih investitora i u trgovinu - 961,5 milijuna eura ulaganja u trgovinu na veliko i posredovanje u trgovini, te 835,9 miljuna eura u trgovinu na malo.

Statistika izravnih ulaganja hrvatskih tvrtki u inozemstvo pokazuje da su u prva tri kvartala prošle godine hrvatske tvrtke u inozemstvo uložile 39,5 milijuna eura, a od 1993. godine ta su ulaganja iznosila ukupno 2,16 milijardi eura.



Hina