Info servis

Izvješća sa svjetskih tržišta od 31. srpnja 2002. godine

Pad povjerenja američkih potrošača spustio je u utorak cijene blue- chip dionica na američkim tržištima kapitala, uz izuzetak tehnoloških, čije su cijene u prosjeku blago porasle.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,5 posto, na 8.668 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks, pak, blago je ojačao, za 0,14 posto, na 1.337 bodova.

"Ne iznenađuje da smo zabilježili male gubitke nakon impresivnih dobitaka s početka tjedna", ocijenio je raspoloženje na tržištu analitičar pri Stein Roe Investment Counselu, Alfred Kugel.

Cijene dionica oslabile su nakon što je objavljeno da je indeks povjerenja američkih potrošača u ovogodišnjem srpnju pao neočekivano mnogo, s lipanjskih 106,3 na 97,1 indeksnih bodova. Riječ je o najvećem padu toga indeksa od listopada lani, koji je zabrinuo ulagače i analitičare budući bi smanjenje osobne potrošnje moglo ugroziti američki gospodarski oporavak.

Ipak, ulagači se i dalje nadaju da se tržište počelo oporavljati nakon blage recesije zabilježene prošloga tjedna, te golemih dobitaka u ponedjeljak. Tehnološke dionice su profitirale, jer su ih ulagači kupovali zbog njihovih niskih cijena, a ponajviše proizvođača čipova KLA-Tencora te biotehnološke tvrtke Amgen.

Na Londonskoj burzi Ftse indeks oslabio je nakon tri dana uzastopnih dobitaka, te se pod pritiskom dobitonosnih prodaja spustio 0,5 posto, na 4.180 bodova. Frankfurtski DAX za toliko je ojačao, ponajviše zahvaljujući dionicama proizvođača automobila Volkswagena, te je poslovanje završio na 3.878 bodova.

Pod utjecajem niza povoljnih poslovnih izvješća, koja ukazuju da europske korporacije počinju uviđati svjetlo na kraju tunela nakon teškog prvog polugodišta, europski burzovni indeksi danas su dobili na vrijednosti.

Vrijednost londonskog Ftse indeksa do podneva je porasla za gotovo dva posto, na 4.263 boda. Frankfurtski DAX indeks zabilježio je nešto manji dobitak, odnosno oko 0,84 posto, dosegnuvši 3.911 bodova.

"Poslovni rezultati izgledaju povoljno, a mislim da će biti i bolji", ukratko je prokomentirao raspoloženje ulagača strateg u HSBC banci, Jason James. "U industrijskim sektorima u razdoblju smo uzleta i trebali bi vidjeti njegov nastavak u idućih nekoliko tromjesečja." Međutim, manje je optimistično zvučao glede telekom sektora koji, po njegovu mišljenju, mora prvo pokazati naznake poboljšanja da bi tržišta mogla započeti stvaran oporavak.

Među današnjim dobitnicima najviše se isticao najveći europski proizvođač robe široke potrošnje, britansko-nizozemski Unilever, sa skokom cijena dionica od 5,8 posto. On je, naime, objavio da mu je dobit u drugom ovogodišnjem tromjesečju bila veća od očekivane, te povisio procjene dobiti za 2002.

Dobre vijesti stigle su iz još nekoliko značajnijih tvrtki, poput francusko-njemačke farmaceutske kompanije Aventis, njemačkog maloprodajnog lanca Metroa, te njemačke zrakoplovne kompanije Lufthanse. Nakon što su objavili povoljne poslovne rezultate te ostali pri dosadašnjim procjenama za cijelu poslovnu godine, cijene dionica Aventisa ojačale su 1,7 posto, a petog najvećeg maloprodajnog lanca u svijetu Metroa za 4,4 posto. I Lufthansa je ostvarila značajniji dobitak i to od 4,2 posto, nakon što je objavila da je naručila 10 novih zrakoplova te povisila procjene rezultata poslovanja za ovu godinu.

Na Tokijskoj burzi službeni je indeks Nikkei, nakon snažnog uzleta dan ranije, oslabio danas za 1,26 posto, spustivši se ponovno ispod psihološke granice od 10.000 bodova, odnosno na 9.877 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 0,9792 0,9854 0,9786

Euro/JPY 117,37 118,40 117,06

USD/JPY 119,86 120,41 119,40

-------------------------------------------------

Najnoviji pokazatelji o usporavanju rasta francuskog i njemačkog gospodarstva potaknuli su danas na deviznim tržištima prodaju eura.

Tečaj eura tako se do podneva spustio 0,17 posto u odnosu na dolar, ispod 98 američkih centi, točnije na 97,9 centi. Oslabio je i blagih 0,08 posto u odnosu na jen, tako da stoji 117,37 jena.

"Europski su potrošači prilično malodušni, posebno zbog porasta nezaposlenosti", smatra glavni ekonomist Barclays Global Investorsa, Haydn Davies. "No, rast tečaja dolara samo je privremen, zbog golemog američkog trgovinskog manjka", dodao je.

Promet u njemačkoj maloprodaji pao je u lipnju za neočekivanih 2,2 posto u odnosu na svibanj, te 5,2 posto u usporedbi s istim lanjskim mjesecom. Rast zaliha, pad cijena dionica te porast nezaposlenosti potrošače su odvratili od kupovina. Uz to, Francuska je u lipnju zabilježila neočekivani porast stope nezaposlenosti, koja je dosegnula 9,0 posto.

"Ulagačima ponestaje strpljenja u očekivanju daljnjeg rasta eura. Europa i dalje ima slabiju gospodarsku izvedbu od SAD-a, pa stoga i novac ponovno odlazi u imovinu nominiranu u dolarima", ustvrdio je strateg Royal Bank of Scotland, Neil Parker. Njemačko gospodarstvo u prvom je ovogodišnjem tromjesečju poraslo za 0,2 posto, a američko za više od pet posto. Frankfurtski burzovni indeks DAX prošloga je tjedna ojačao 6,4 posto, dok je S&P indeks njujorške burze skočio za 13,2 posto.

No, iako dolar kratkoročno može ostvariti dobitke, analitičari su uvjereni da u srednjem roku američka valuta mora potonuti, zbog toga što će gospodarski rast SAD-a usporavati, a problem i dalje predstavljaju veliki manjkovi u američkoj trgovinskoj i platnoj bilanci.

Hina