Info servis

HUB: od siječnja 2009. bankama obveza opširnijeg prikupljanja podataka o klijentima

Novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, koji stupa na snagu 1. siječnja 2009., bankama donosi obvezu opširnijeg prikupljanja podataka o klijentima, ističu iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Banke će sukladno odredbama Zakona i usklađivanja s regulativom Europske unije, prilikom svakog budućeg uspostavljanja poslovnog odnosa s klijentima, bilo da se radi o fizičkim ili pravnim osobama morati provoditi opširnije prikupljanje podataka i dubinsku analizu klijenata.

Stoga je Odbor za sprječavanje pranja novca Hrvatske udruge banaka izradio pomoćne upitnike koji sadrže minimum pitanja za klijente banaka, a čime su ispunjene sve zakonske odredbe, priopćeno je iz HUB-a.

Prema priloženom upitniku na tri stranice za fizičke osobe osim općih podataka o klijentu traže se dodatni podaci o zaposlenju, vrsti poslodavca, poziciji zaposlenja, u koju svrhu se otvara račun u banci, redovna prosječna mjesečna primanja, ostali izvori prihoda i mjesečni ili godišnji iznos ostalih primanja, da li se se račun otvara ili uspostavlja poslovni odnos sa Bankom u ime nekog drugog, dokaz ovlaštenosti zastupanja. Tu su i pitanja o vrstama transakcija koje će se provoditi preko računa, da li klijent planira koristiti račun prvenstveno u svrhu gotovinskih transakcija, ako da, zašto i o kolikim je prosječnim iznosima riječ, koliki je očekivani godišnji obrt sredstava na računu, te po kojem će osnovu sredstva pritjecati na račun.

Banke članice HUB-a usuglasile su da će definirani minimum pitanja biti sastavni dio njihovih upitnika, a ukoliko neke članice procijene da to ne zadovoljava njihove poslovne potrebe i procedure bit će slobodne upitnike proširiti dodatnim pitanjima.

"Unatoč nastojanju banaka da u što većoj mjeri pojednostave administrativne i proceduralne zahtjeve prema klijentima, pravila o primjeni novog Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma neusporedivo su zahtjevnija i rigoroznija od postojećih", rekao je direktor HUB-a Zoran Bohaček.

Svi će prikupljeni podaci o klijentima biti povjerljivi i tajni, odnosno, tretirat će se kao bankovna tajna, ističu iz HUB-a koji će primjere upitnika objaviti na svojim internet stranicama www.hub.hr.

Cilj je HUB-a, ističu, da što veći broj obveznika Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma prihvati upitnike i postupa na jednak način.



Hina