Info servis

Kući FN iz Zagreba i Rivi iz Splita međunarodna graditeljska nagrada CEMEX

Projekti Kuća FN iz Zagreba i Riva iz Splita među dobitnicima su 17. međunarodne graditeljske nagrade Cemex za doprinos unapređenju graditeljstva u svijetu, a nagrade su autorima tih projekata uručene na današnjoj svečanosti u Zagrebu.

Kuća FN iz Zagreba osvojila je drugo mjesto u kategoriji Stambenih građevina, a projekt Riva iz Splita osvojio je treće mjesto u kategoriji Infrastrukturnih građevina.

U konkurenciji 30-ak zemalja nagrađena su dva hrvatska projekta, što predstavlja još jedno vrijedno strukovno priznanje hrvatskom graditeljstvu, istaknuto je na svečanosti dodjele nagrada.

Predstavnicima nagrađenih projekata nagrade su uručili predsjednik Uprave Dalmacijacementa Trpimir Renić i predsjednik nacionalnog Odbora Graditeljske nagrade CEMEX te član međunarodnog Odbora te nagrade Jure Radić koji je istaknuo kako ove nagrade pokazuju da hrvatsko graditeljstvo ima što pokazati svijetu te trebaju biti poticaj za nove uspjehe.

U ime projekta Kuća FN nagradu je primio Ivan Galić iz Nop studija, autor arhitektonskog rješenja. Kuća FN u Zagrebu primjer je stambene arhitekture koja združuje teme zajedničkog stanovanja i obiteljske kuće u pet stambenih jedinica koje su objedinjene zajedničkim ulaznim prostorom. Projekt konstrukcije izradio je Krešimir Tarnik iz GIF studija, a investitor i izvođač radova je bila Zagorjegradnja.

Za projekt splitska Riva nagradu je preuzeo tim Studija 3LHD koji potpisuje arhitektonsko rješenje. Projekt konstrukcije su zajednički izradili UPI 2M i PB Konstruktor Split, izvođač je bio Konstruktor-inženjering, a investitor Grad Split.

Graditeljska nagrada Cemex uspostavljena je prije 17 godina sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova u graditeljstvu sjevernog Meksika (matična zemlja tvrtke Cemex), a od 2005. poziv za podnošenje prijava proširen je izvan meksičkih granica.

Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama stambene građevine, javne i poslovne građevine te infrastrukturne građevine.

Hrvatska se sa svojim projektima natječe treću godinu zaredom, a prije dvije godine nagrađena su također dva hrvatska projekta - zadarske Morske orgulje i Skradinski most.



Hina