Info servis

Deloitte: hrvatske IT tvrtke Croz i Sedam IT među 500 s najbržim rastom

Hrvatske informatičke tvrtke Croz i Sedam IT svrstale su se među 500 tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u proteklih pet godina u regiji Europa/Bliski istok/Afrika na godišnjem natječaju konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte "Technology Fast 500", izvijestili su danas iz hrvatske podružnice Deloittea.

Među tehnoloških 500 tvrtki iz 23 zemlje navedene regije hrvatska tvrtke Croz zauzela je na Deloitteovom natječaju 21. mjesto, a tvrtka Sedam IT 275.

Na ljestvici, kako navode, prevladavaju softverske tvrtke, iza kojih slijede tvrtke čija je djelatnost povezana s internetom te telekomunikacijama.

Listom dominira 75 tvrtki iz Francuske, te Velike Britanije, odakle dolazi i vodeća softverska tvrtka "Thunderhead Ltd." koja je u zadnjih pet godina ostvarila rast veći od 28.500 posto.

Slijede ju nizozemska tvrtka "Albumprinter", britanska "Ubisense", "Morphic Technologies AB" iz Švedske, dok je peta na toj listi njemačka "Nextevolution AG".

Na ovogodišnjem natječaju, navode iz Deloittea, uočeno je da su tijekom proteklih pet godina tvrtke rasle prosječnom stopom od 1.297 posto, što je nešto niže od prosjeka zabilježenog dosad.

Taj projekt Deloittea bio je popraćen i analizom stavova predsjednika uprava tehnoloških tvrtki o poslovanju i očekivanjima, pri čemu ih je više od 60 posto ključnim elementom svog rasta istaknulo organski razvoj temeljen na novim proizvodima i tehnologijama.

Četvrtina je taj rast pripisala ponajviše ulasku na nove tržišne niše, a s obzirom na krizu njih 58 posto čvrsto je uvjereno da će uspjeti održati dosadašnju stopu rasta.

Iako je njih 37 posto izjavilo da dosad nisu osjetili značajniji utjecaj negativnih ekonomskih trendova u svijetu ipak ih jedna trećina smatra da će zbog postojeće situacije morati revidirati svoje poslovne strategije.

Pritom ih gotovo polovica najvećom prijetnjom u idućih godinu dana označava financijski pritisak, ograničen pristup kapitalu i porast kamatnih stopa.

Nešto manje ih je upozorilo na porast cijena radne snage, dok ih je oko 7 posto zabrinuto zbog sve jače konkurencije s tržišta u rastu, popu Kine i Indije.



Hina