Info servis

Nordijske kompanije žele ulagati u hrvatski energetski sektor

Kompanije nordijskih zemalja zainteresirane su za suradnju i ulaganja u hrvatski energetski sektor i projekte zaštite okoliša primjenom najsuvremenijih tehnologija po kojima su njihove zemlje u energetskoj učinkovitosti među vodećima u Europi, istaknuto je na današnjem otvaranju petih "Nordijskih dana 2008" u Zagrebu.

Ti se Dani do sutra u organizaciji Nordijske gospodarske komore u Hrvatskoj te veleposlanstava nordijskih zemalja održavaju u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade, a pod ovogodišnjom su temom "Energetska učinkovitost i zaštita okoliša" okupili više od 500 sudionika.

Među njima su uz predstavnike 50-tak tvrtki iz Danske, Švedske, Norveške, Finske te prvi put ove godine Islanda i više od 500 tvrtki i institucija iz Hrvatske i prvi put iz regije odnosno Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Albanije.

Svi su se oni okupili kako bi uz direktne razgovore i sastanke pokušali definirati nove mogućnosti poslovne suradnje, posebno u primjeni novih tehnologija za obnovljive izvore energije (iskoristivost vode, vjetra i geotermalnih izvora).

Uz to teme razgovora i pratećih seminara su i upravljanje otpadom i otpadnim vodama, mogućnosti javno-privatnog partnerstva države, lokalnih zajednica i tvrtki kako otpad pretvoriti u energiju, te klimatske promjene i održiv razvoj.

Naglasivši negativne utjecaje globalne ekonomske krize na svoju zemlju veleposlanik Islanda u Hrvatskoj Olafur Davidsson na otvaranju Dana kazao je da kriza ipak ne znači i prestanak gospodarskih aktivnosti nego baš suprotno njihovo povećavanje kako bi se iz krize izašlo.

U tom smislu Island sada radi, kako je kazao, na proširivanju svojih međunarodnih aktivnosti, a sudjelovanje na Nordijskim danima mogli bi biti poticaj novim partnerstvima hrvatskih i islandskih tvrtki u obnovljivim izvorima energije.

Direktor vanjske trgovine pri švedskom Ministarstvu vanjskih poslova Anders Ahnlid također smatra da se kriza može bolje prevladati uz dobre i čvrste poslovne kontakte te jaču globalnu, ali i regionalnu suradnju.

Za Hrvatsku je kazao da je na dobrom putu razvoja te da prisutnost nekoliko švedskih kompanija na njenom tržištu pokazuje švedsko zanimanje za gospodarsku suradnju u telekom i energetskom sektoru. Smatra i da će se dosta, kako je kazao, raditi, na sektoru obrane vjerujući kako će Hrvatska odabrati SAAB-ove (švedske) zrakoplove.

Istaknuo je i dobre postupke Hrvatske u pregovorima za pristupanje EU, po čemu može biti uzor ostalim balkanskim zemljama, kao i da ulazi u završnu fazu tih pregovora, što će biti za vrijeme švedskog predsjedanja EU-om.



Hina