Info servis

HNB: bruto dobit banaka u devet mjeseci veća od 4,8 milijardi kuna

Poslovne banke u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u iznosu od oko 4,87 milijarde kuna, što je milijardu kuna, ili 26,7 posto veća bruto dobit nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Ukupna aktiva 33 banke u Hrvatskoj na kraju rujna ove godine iznosila je nešto više od 354 milijarde kuna i u odnosu na kraj prošle godine povećana je za 2,66 posto, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za poslovne banke na dan 30. rujna ove godine koje je danas objavila Hrvatska narodna banka.

Po tim je podacima najveću bruto dobit iskazala Zagrebačka banka, u iznosu od 1,52 milijarde kuna, a slijedi Privredna banka Zagreb s 1,04 milijarde kuna dobiti prije oporezivanja.

Te dvije najveće banke u Hrvatskoj tako su ostvarile više od polovice, točnije 52,7 posto od ukupne bruto dobiti svih banaka.

Po visini dobiti slijede Erste & Steiermaerkische bank sa 766,4 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, Raiffeisenbank Austria sa 511,8 milijuna kuna te Societe Generale-Splitska banka s oko 297,7 milijuna kuna.

Tih pet banaka, sve u stranom vlasništvu, tako je ostvarilo više od 85 posto bruto dobiti svih hrvatskih banaka.

Po visini dobiti prije oporezivanja slijede još dvije banke u stranom vlasništvu - Hypo Alpe-Adria-Bank sa 209,7 milijuna i OTP banka sa 139,3 milijuna kuna, a s te dvije banke udio prvih sedam banaka u ukupnoj bruto dobiti penje se na 92,3 posto.

Prema privremenim nerevidiranim podacima, Hrvatska poštanska banka, koja je u većinskom državnom vlasništvu, u devet je mjeseci ove godine ostvarila dobit prije oporezivanja od 14,4 milijuna kuna.

Od ukupno 33 banke u Hrvatskoj njih 28 je poslovalo s dobiti, a pet ih je u devet mjeseci iskazale gubitke - Nava banka (50,4 milijuna kuna), Veneto banka (22 milijuna kuna), VABA banka (12,9 milijuna kuna), Banka kovanica (6,5 milijuna kuna) i Primorska banka (4,4 milijuna kuna).

S gubitkom je u devet mjeseci poslovala i jedina štedna banka, Obrtnička štedna banka (3,7 milijuna kuna gubitka), a gubitak, prema privremenim podacima HNB-a, bilježe i dvije stambene štedionice (HPB stambena štedionica i Raiffeisen stambena štedionica svaka s gubitkom od oko 1,3 milijuna kuna).

No, kako su tri preostale stambene štedionice u devet mjeseci ove godine poslovale s bruto dobiti - Prva stambena štedionica 15,6 milijuna kuna, PBZ stambena štedionica 2,8 milijuna i Wuestenrot stambena štedionica 1,4 milijuna kuna, i ukupni je rezultat za svih pet stambenih štedionica u Hrvatskoj pozitivan (17,1 milijun kuna bruto dobiti).

Privremeni nerevidirani podaci središnje banke, temeljeni na podacima koje su joj dostavile bankarske institucije, pokazuju da je konsolidirani rezultat za 33 banke, jednu štednu banku i pet stambenih štedionica, dobit prije oporezivanja od ukupno 4,88 milijardi kuna.



Hina