Info servis

Qwest priznao računovodstvenu malverzaciju tešku 1,1 mlrd USD

Američki telekom div Qwest Communications International izvijestio je da je pogrešno knjižio 1,1 milijardu američkih dolara transakcija u razdoblju od dvije godine, pridružujući se tako nizu kompanija koje su priznale korporativne malverzacije.

Kompanija, koja je već pod istragom američkog ministarstva pravosuđa i Komisije za vrijednosne papire, objavila je to ovih dana iz svog sjedišta u Denveru.

Taj novi slučaj dvojbenog korporativnog vođenja poslovnih knjiga prati slične skandale u tri ostala telekom giganta - WorldComu, Global Crossingu i Adelphiji, te u nizu velikih korporacija na čelu s Enronom, što je potkopalo povjerenje ulagača na tržištima dionica.

Iz kompanije su objavili da neće biti u mogućnosti do 14. kolovoza, odnosno zadanog roka, podnijeti Komisiji za vrijednosne papire potpisane poslovne knjige, čime bi izvršni čelnici kompanije potvrdili da su one točne. Prema novim pravilima, Komisija zahtijeva od izvršnog i financijskog direktora u američkim dioničkim društvima da potvrde točnost računovodstvenih izvješća svojim potpisom.

Iz Qwesta su objavili da su nepravilno knjižili 1,16 milijarde dolara kao prihode od prodaje, te da će morati napraviti nova poslovna izvješća za tri godine unazad, uz pomoć novog revizora, KPMG-a. On je na tome mjestu naslijedio bivšeg revizora kompanije, Andersena.

Hina