Info servis

Savjetovanje o novom sustavu javne nabave

Usvajanjem izmjena i dopuna zakona o javnoj nabavi te novih zakona o javno-privatnom partnerstvu (JPP) i o koncesijama u Hrvatskoj, koji će na snagu stupiti s početkom 2009. godine, uspostavljen je novi sustav javne nabave koji bi trebao osigurati gospodarski opravdano trošenje i nadzor proračunskih sredstava, odnosno sprječavanje uporabe sredstava poreznih obveznika u proizvoljne svrhe, rečeno je na današnjem savjetovanju "Novine u sustavu javne nabave".

Savjetovanje su organizirali Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave i Agencija za promicanje izvoza i ulaganja, a okupila je više stotina predstavnika regionalnih i lokalnih samouprave te poslovne zajednice, odnosno onih koji će objavljivati natječaje za javnu nabavu, koncesije i JPP i onih koji će se na njima natjecati.

Otvarajući savjetovanje potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec je ukazao na velik značaj, kao i udio koji javna nabava ima u hrvatskom gospodarstvu te kazao da su upravo zbog toga i bile nužne reforme tog sustava, započete još smjernicama iz 2005. godine potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Prošle su godine pak provedene promjene u organizaciji i nadležnostima u sustavu javne nabave, potom je izrađena Strategija razvoja sustava javne nabave i na njoj temeljen akcijski plan te je osnovano posebno tijelo čiji je zadatak bila priprema novih zakonskih rješenja.

Istodobno, na razini EU započeo je proces unaprjeđivanja zakonodavnog okvira za taj sustav, što je i Hrvatsku nagnalo da izmjenama i dopunama Zakona o javnoj nabavi iz 2007. u njega uvrsti nove europske direktive. Time su ujedno uklonjeni i nedostaci uočeni u primjeni sadašnjeg zakona te je znatno pojednostavljen postupak javne nabave.

U tom su smislu pripremljeni i novi zakoni o koncesijama i JPP-u, čime je omogućena uspostava novog sustava javne nabave u Hrvatskoj, istaknuo je Polančec.

Ujedno je najavio da će javne rasprave, kao i savjetovanja poput današnjeg, postati uobičajena praksa u budućim zakonskim promjenama, ali i primjerice kod donošenja energetske strategije, za koju je javnu raspravu najavio za naredni tjedan.



Hina