Info servis

Pad dobiti njemačkog SAP-a, srezana prognoza

Njemački softverski div SAP objavio je u utorak da je u trećem tromjesečju zabilježio pad neto dobiti za pet posto, pridruživši se također sve duljoj listi europskih kompanija koje režu poslovne prognoze u uvjetima svjetske financijske krize.

Kompanija SAP sa sjedištem u Walldorfu izvijestila je o padu neto dobiti u trećem tromjesečju na 388 milijuna eura, u odnosu na 408 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine.

Pad dobiti zabilježen je unatoč 14-postotnom rastu ukupnih prihoda, s 2,43 na 2,76 milijardi eura. Međutim, rast ključnih prihoda od prodaje softverskih licenci usporio je na sedam posto, u odnosu na 11 posto godinu ranije, priopćila je grupa.

"To je dobar rezultat osobito kada se uzme u obzir da su na kraju tromjesečja odluke naših kupaca o kupnji bile pod jakim utjecajem svjetske financijske krize", kazao je čelnik SAP-a Henning Kagermann.

"I ranije smo prolazili kroz neizvjesnosti, i uvijek izašli na površinu kao bolja, snažnija i učinkovitija kompanija", kazao je.

U SAP-u su istaknuli i da ih je "neizvjesna gospodarska situacija" prisilila da odustanu od dosadašnjih projekcija o prihodima i da snize svoju prognozu o operativnoj margini. Tako umjesto raspona između 28,5 i 29 posto sada očekuje marginu od 28 posto, pod uvjetom da uspije povećati prihode od prodaje softvera i pratećih usluga.

Nakon objave rezultata dionice SAP-a izgubile su na vrijednosti 13,1 posto, kliznuvši na 21,33 eura.



Hina