Info servis

Ericsson Nikola Tesla: dobit prije oporezivanja na razini prošlogodišnje

Ericsson Nikola Tesla je tijekom prvih devet mjeseci ove godine ostvario dobit prije oporezivanja u iznosu od 133,4 milijuna kuna, što je gotovo na razini dobiti iz istog razdoblja prošle godine, odnosno predstavlja povećanje od 0,8 posto, objavljeno je danas iz te tvrtke.

U obavijesti o rezultatima poslovanja, dostavljenoj Zagrebačkoj burzi, navodi se da je operativna dobit Ericssona Nikole Tesle veća za 36 posto, prvenstveno zbog porasta bruto marže te iznosi 122,7 milijuna kuna. Dodaje se da su na rast operativne dobiti dodatno utjecala i manja rezerviranja za dugoročna rizična potraživanja te interni program racionalizacije procesa i štednje.

Prihodi od prodaje Ericssona Nikole Tesle povećani su u prva tri tromjesečja ove godine prema istom razdoblju lani za 3 posto, na 1,3 milijarde kuna, što u tvrtki pojašnjavaju kao rezultat značajnog porasta prodaje na tržištima u regiji, kontinuirano dobrog poslovanja na domaćem tržištu te izvozu znanja na Ericssonovo tržište.

Na domaćem tržištu prihodi te tvrtke od prodaje povećani su 7,6 posto te iznose 416,6 milijuna kuna, dok su na tržištima u regiji (BiH, Crna Gora i Kosovo) prihodi od prodaje rasli su 32,2 posto, na 334,6 milijuna kuna, od čega je gotovo polovica realizirana na tržištu BiH.

Ericssonovi prihodi od prodaje na tržištu Zajednice Neovisnih Država (ZND) iznose 249,1 milijun kuna i niži su 25,2 posto prema prošlogodišnjima. Pritom iz Ericssona pojašnjavaju da su rezultati na ruskom tržištu bili veći nego lani, dok je u Bjelorusiji i Kazahstanu došlo do vremenskog pomaka u realizaciji određenih poslova što je značajno utjecalo na ukupni rezultat u promatranom periodu.

Prihodi od prodaje na Ericssonovom tržištu porasli su pak za 4,2 posto te iznose 308 milijuna kuna, prvenstveno zahvaljujući istraživačko razvojnim aktivnostima te prodaji usluga.

Promatrano prema kupcima (bez Ericssonovog tržišta) najveći se dio prodaje odnosi na segment mrežne infrastrukture (63 posto), a slijede usluge (29 posto) te multimedijska rješenja, uključujući poslovne sustave (8 posto).

Knjižene narudžbe na kraju devetomjesečnog razdoblja ove godine veće su za 1 posto nego lani i iznose 1,46 milijardi kuna.



Hina