Info servis

BayernLB planira rezanje troškova - čelnik

Njemačka regionalna banka BayernLB morat će srezati troškove i vjerojatno prodati dio poslova nakon što je zatražila milijarde eura državne pomoći, kazao je u četvrtak njezin čelnik.

Plan rezanja troškova vrijedan 150 milijuna eura godišnje bit će povećan na 400 milijuna eura, kazao je čelnik Bayerische Landesbanka Michael Kemmer za poslovne dnevne novine Handelsblatt.

Kemmer također "nije isključio mogućnost" izdvajanja nekih bančinih aktivnosti, premda internetska jedinica DKB i južnoeuropska podružnica, Hypo Group Alpe Adria, nemaju razloga za strah, kazao je.

U utorak je BayernLB priopćio da će trebati 6,4 milijuna eura svježeg kapitala, od čega će 5,4 milijarde dobiti iz njemačkog paketa za spas bankovnog sektora koji je prošlog tjedna usvojio njemački parlament.

Razliku će namaknuti vlasnik BayernLB-a njemačka savezna zemlja Bavarska i regionalne štedne banke.

Kemmer je kazao da u banci trenutno očekuju da će umanjiti vrijednost imovine za oko 800 milijuna eura, zbog gubitaka na rizičnim ulaganjima.

Dodao je da udruživanja sa srodnim bankama koje bi mogle biti zainteresirane za suradnju u cilju prevladavanja međunarodne krize "za sada nisu na dnevnom redu".

"Mislim da do toga neće doći prije kraja godine, svi smo trenutno zaokupljeni rješavanjem krize", dodao je čelnik BayernLB-a.

Hina