Info servis

Agrokor snizio cijene stočne hrane 24 posto

Agrokorove kompenije snizile su od danas cijenu stočne hrane za prosječno 24 posto, izvijestili su predstavnici Koncerna na današnjoj konferenciji za novinare.

Glavni razlog pojeftinjenja, kako su pojasnili, je znatno niža cijena kukuruza roda 2008. na temelju koje je i rađena nova kalkulacija.

Smanjenje cijena, kako je kazao direktor Belja Goran Pajnić, nije veće jer su povećane cijene ostalih komponenata stočne hrane, primjerice sojine sačme, premiksa i energije.

Starija izvršna potpredsjednica Agrokora za strategijske poslovne grupe Ljerka Puljić istaknula je kako će ovo sniženje imati stabilizacijski učinak u lancu proizvodnje i tova stoke te nije za očekivati do daljnjega rast cijena mesa i stoke.

Puljić je kazala da se nada kako će i drugi proizvođači stočne hrane slijediti ovaj primjer.

Agrokor stočnu hranu proizvodi u tri tvornice - u Ivanić Gradu, tvornici stočne hrane Krma u Vinkovcima te u Belju, a proizvodnja se kreće oko 200.000 tona godišnje, od čega se više od polovice koristi za vlastite potrebe, odnosno kooperaciju.

Puljić je kazala kako je u tijeku povećanje kapaciteta proizvodnje koje bi omogućilo rast proizvodnje na 400.000 tona.

Službeno tržište stočne hrane u Hrvatskoj je 660.000 tona, a Agrokor, kazala je Puljić, drži oko 27 posto tržišta.

Također je iznijela podatak i da Koncern u ratarsku kooperaciju plasira sredstva u iznosu od 600 milijuna kuna.

Puljić je kazala i kako je Agrokor dogovorio izvoz viška kukuruza, više od 100.000 tona, te kako za sada imaju čvrsti ugovor za izvoz u Italiju, dok se pregovara i za izvoz u Albaniju.



Hina