Info servis

Energetski i financijski sektor poduprli rast europskih burzovnih indeksa

Europskim burzovnim indeksima u ponedjeljak su podršku pružili dobitci u sektorima energetike i ruda, kao i veće kupovine financijskih dionica uslijed nade ulagača da bi kriza u bankovnom sektoru mogla popustiti.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima ojačao za 1,7 posto, na 4.131 bod. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku od 1,26 posto, dosegnuvši 4.841 bod.

Najveći dobitnici zabilježeni su u sektoru energetike, prateći rast cijena sirove nafte za 2,5 posto pod utjecajem očekivanja da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogla smanjiti proizvodnju na za ovaj tjedan najavljenom hitnom sastanku. Tom mjerom kartel bi pomogao poduprijeti cijene koje su pale za 50 posto u posljednja tri mjeseca.

BP, Royal Dutch Shell, proizvođač plina BG Group i Tullow Oil redom su zabilježili rast cijena dionica između 3,2 i 8,0 posto.

No, pozornost ulagača i dalje je usmjerena financijskom sektoru. Čelnik Europske središnje banke (ECB) obećao je da će poduzeti sve što je moguće kako bi se obnovilo povjerenje u financijska tržišta. Za francuski RTL radio u nedjelju je izjavio kako ECB vrlo usko surađuje s američkom središnjoj bankom Fed u cilju rješavanja financijske krize.

Dobitnici su također zabilježeni u sektoru financija, pri čemu se isticao nizozemski ING čije su dionice poskočile 22,8 posto. Ta je bankovna i osiguravateljska grupa posljednja u nizu onih koje su primile državnu pomoć, a riječ je injekciji tamošnje vlade od 10 milijardi eura.

Od pripadnika toga sektora ojačale su još dionice Fortisa, za 19 posto, Lloydsa za 3,7 posto, Royal Bank of Scotlanda za 3,4 posto, Barclaysa za 3,0 posto a UniCredita za 1,5 posto.

Nasuprot njima, gubitnice su bile dionice Societe Generalea i Dexije, za 9,7 odnosno 4,8 posto.

Ojačale su i dionice rudarskih kompanija, uslijed rasta cijena bakra, cinka i plemenitih kovina. BHP Billiton, Anglo American, Vedanta Resources, Lonmin, Kazakhmys, Xstrata, Antofagasta i Rio Tinto zabilježili su rast cijena dionica od 0,1 do 6,8 posto.

Od pojedinačnih dobitnika isticao se Ericsson, čije su dionice poskočile 20,7 posto nakon što je objavio bolje od očekivanja poslovne rezultate u trećem tromjesečju.

Unatoč oporavku na tržištima dionica, ulagači su ipak ostali na oprezu. Rast kineskog gospodarstva, slabiji od očekivanja, te južnokorejski 130 milijardi dolara vrijedan paket mjera za spas financijskog sektora novi su dokazi da nema zemalja otpornih na globalnu krizu.

Njemačka vlada u ponedjeljak je odobrila paket strogih pravila za banke na koje se odnosi 500 milijardi eura vrijedan plan spašavanja, uključujući ograničenja vezana uz plaće, bonuse i otpremnine za menadžere.

Vlade diljem svijeta usmjerile su 3.300 milijardi dolara za rješavanje najgore krize u desetljećima.

Indeks Tokijske burze Nikkei dobio je na vrijednosti 3,6 posto, završivši trgovinu na 9.005 bodova.



Hina