Info servis

Okrugli stol Hrvatskog poslovnog foruma o rješavanju sporova mirenjem

Mirenje je učinkovit, ekonomičan i brz način rješavanja sporova, bez neizvjesnosti u njegov ishod, što bi posebno trebali na umu imati gospodarstvenici, u cilju uklanjanja sporova kao smetnje poslovanju, istaknuo je danas suvlasnik ICF-a i potpredsjednik Hrvatskog poslovnog foruma (CBLF) Mladen Markoč na konferenciji za novinare nakon okruglog stola o mirenju, u organizaciji CBLF-a.

Predsjednik Visokog trgovačkog suda Srđan Šimac je pak kazao da je pri tom sudu jučer postignuta stota nagodba u postupcima rješavanja sporova mirenjem u svega osam mjeseci od kada je taj drugostupanjski sud započeo s projektom mirnog rješavanja žalbenih postupaka.

Ukazujući na prednosti rješavanja sporova postupkom mirenja Šimac je naveo i primjer nagodbe koja je prošloga tjedna postignuta u sporu koji se na sudu vodio 21 godinu, a koja je postignuta mirenjem nakon svega nekoliko sati, kao i primjer nagodbe kojom je riješeno 11 sporova koji su se vodili pred četiri različita suda.

Ističući da precizni i objedinjeni statističkih podataka o uštedama koje se postižu rješavanjem sporova mirenjem nasuprot sudskom sporu ne postoje, Šimac je kazao da je samo vrijednost nagodbi postignutih pri tom sudu u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 30 milijuna kuna, što je značajno manje od same vrijednosti riješenih sporova.

Primjera radi, trošak samo jedne parnične radnje pri trgovačkom sudu može iznositi i nekoliko desetaka tisuća kuna, dok u mirenju to može biti ukupni trošak postupka, ističu sudionici okruglog stola, ukazujući na to kolika smetnja u poslovanju mogu biti tako visoki troškovi dugotrajnih sudskih postupaka, uz istodobno dodatno "zatrpavanje" sudstva.

Stoga je jedan od prijedloga sudionika današnjeg okruglog stola, koji je okupio gospodarstvenike, predstavnike Ministarstva pravosuđa i Državnog odvjetništva, odvjetnike, predstavnike centara za mirenje i dr., da se u poslovne ugovore ugrade odredbe o mirenju, kao i da se u krugove izmiritelja, uz pravnike, što više uključe i poslovni ljudi.

Pomoćnik ministra pravosuđa Boris Koketi je pak istaknuo da postupak mirenja podupire i Državno odvjetništvo, koristeći mirenje što češće u sporovima u kojima je država jedna od stranaka.

Pritom je naveo podatak da je primjerice 2005. godine u takvim sporovima postignuto čak 3.975 nagodbi temeljem kojih je građanima i gospodarstvenicima isplaćeno 12 milijuna kuna, a 2006. i 2007. više od 2.900 nagodbi temeljem kojih je isplaćeno više od 9,8 milijuna kuna.



Hina