Info servis

D&B: Hrvatska relativno netaknuta krizom globalnog kreditnog tržišta

U usporedbi s mnogim zemljama u regiji, a posebice većim državama koje su više integrirane u globalni financijski sustav, Hrvatska prolazi relativno netaknuta krizom globalnog kreditnog tržišta, ocjena je bonitetne agencije Dun & Bradstreet (D&B) iz izvješća za listopad, koje danas prenosi zagrebačka tvrtka BonLine.

I u izvješću za ovaj mjesec kreditni rejting Hrvatske ostao je DB3c, koji Hrvatsku označava kao državu s blagim rizikom ulaganja.

U komentaru aktualnih događanja analitičari D&B-a ipak navode da se određeni negativni utjecaji globalne krize osjećaju, posebice na tržištu kapitala, obzirom da su cijene dionica koje kotiraju na burzi od početka ove godine u prosjeku pale za više od 30 posto.

Također, dodaju, bilježi se i rast troškova osiguranja zaduženosti hrvatskih kompanija znatno iznad razina iz prve polovice prošle godine s obzirom da su investitori zadržali oprez glede izloženosti potencijalno rizičnom kapitalu.

Istodobno, povjerenje poslovne zajednice i potrošača kreće se u skladu s globalnim trendovima - usporavanje rasta osobne potrošnje dovelo je do značajnog usporavanja realnog rasta BDP-a u prvom tromjesečju 2008. godine.

Naime, prema podacima hrvatskog zavoda za statistiku, rast BDP-a na godišnjoj razni je u prvom kvartalu ove godine usporio na 4,3 posto, nakon 7 posto zabilježenih u prva tri mjeseca 2007. godine.

Iako se usporavanje bilježi u svim kategorijama, navode iz D&B-a, najveći utjecaj na usporavanje gospodarskog rasta ipak je imala znatno niža stopa rasta osobne potrošnje, koja je u prvom tromjesečju ove godine iznosila 4,3 posto, nakon 7,1 posto iz usporedivog razdoblja lani.

To se, dodaju iz te bonitetne kuće, odrazilo i na daljnji pad proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju. U srpnju je, naime, sedmi mjesec za redom zabilježen pad proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju, iako je stopa smanjena iz srpnja, od 2,3 posto, bila nešto niža u odnosu na prethodne mjesece, podsjećaju iz D&B-a.

Ipak, iz D&B-a očekuju da će u narednom razdoblju stanje u hrvatskom gospodarstvu podupirati niz čimbenika, poput očekivanog nastavka rasta osobne potrošnje uslijed rasta plaća te usprkos strožim uvjetima kreditiranja.

Uz to, ukazuju i na rast produktivnosti rada (na godišnjoj razini za 5,3 posto u prvih sedam mjeseci ove godine), što bi trebalo imati pozitivnog utjecaja na konkurentnost hrvatskog izvoza i Hrvatskoj omogućiti dobru poziciju da iskoristi svaki znak oporavka vanjske potražnje.

Iz D&B-a pritom ističu i da je profitabilnost hrvatskih tvrtki snažna te da kao takva potiče kapitalna ulaganja.



Hina