Info servis

Snažan rast cijena dionica na Wall Streetu

U četvrtak su na Wall Streetu vodeći indeksi zabilježili najveći dnevni skok u šest godina, zahvaljujući vijesti da američka vlada priprema cjelovito rješenje financijske krize.

Dow Jones indeks skočio je 410 bodova ili 3,86 posto, na 11.019 bodova, dok je S&P indeks osvojio 4,33 posto, dosegnuvši 1.206 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 4,7 posto, na 2.199 bodova. To je za sva tri indeksa najveći dnevni skok od listopada 2002. godine.

Skok cijena dionica uslijedio je pred kraj jučerašnjeg trgovanja nakon vijesti da je ministar financija SAD-a Henry Paulson postignuo konsenzus u Kongresu u vezi plana kojim bi se riješio problem nelikvidne imovine u bilancama financijskih institucija.

Problem bi se riješio na sličan način kao i za vrijeme štedno-kreditne krize iz 1989. godine, kada je osnovana kompanija Resolution Trust Corp. U takvu bi se kompaniju izdvojila nenaplativa potraživanja financijskih institucija, što bi ih spasilo od propasti.

Zahvaljujući toj vijesti, naglo su porasle cijene dionica banaka, pa je S&P indeks financijskog sektora skočio 11,7 posto. Pritom su se oporavile cijene dionica Goldman Sachsa i Morgan Stanleya, koje su prije toga bile duboko u minusu.

Ulagače je oraspoložila i vijest da američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) namjerava privremeno zabraniti 'short selling', trgovanje prema kojemu brokeri prodaju dionice koje još uopće ne posjeduju kako bi ih kasnije, kada im cijena padne, kupili jeftinije.

Agresivan oblik ove poslovne strategije smatra se jednim od uzroka snažnog pada cijena dionica na Wall Streetu u posljednje vrijeme. Zabrana SEC-a mogla bi se privremeno odnositi na dionice pojedinih ili svih financijskih institucija, a možda čak i na sva dionička društva.

Na europskim se burzama u četvrtak trgovalo u vrlo nervoznoj atmosferi. Londonski FTSE indeks pao je 0,66 posto, na 4.880 bodova, dok je na Frankfurtskoj burzi DAX indeks porastao blagih 0,04 posto, na 5.863 boda.



Hina