Info servis

Dionice IGH od sutra u kotaciji Službeno tržište Zagrebačke burze

Dionicama Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH) od sutra će se trgovati u prvoj kotaciji (Službeno tržište) Zagrebačke burze, a Ugovor o uvrštenju danas su potpisali predstavnici IGH i Zagrebačke burze.

U kotaciji Službeno tržište trgovat će se s ukupno 158.580 redovnih dionica IGH-a, a dosad se njima trgovalo u kotaciju javnih dioničkih društava.

Predstavljajući tvrtku prilikom potpisivanja ugovora, direktor IGH-a Jure Radić je istaknuo kako Institut trenutno ima ugovorenih poslova u vrijednosti od 1,2 milijarde kuna.

Radić smatra da građevinski bum u Hrvatskoj nije završen, a pritom je, uz izgradnju još nekoliko važnih dionica autocesta, spomenuo i modernizaciju željeznica te izgradnju plinovoda i drugih energetskih objekata.

IGH je u snažnom razvojnom ciklusu koji bi mu trebao omogućiti da postane vodeća europska projektno - inženjerska kuća utemeljena na vlastitim kapacitetima u istraživanju i razvoju, naglasio je.

Razvojni plan IGH, kako je istaknuto, uz djelovanje na području građevinski najpropulzivnijih regija istočne Europe, uključuje i snažniji iskorak u zemlje u okružju. IGH su zanimljiva i udaljenija tržišta poput Rusije, zemalja sjeverne Afrike i Bliskog istoka u kojima također namjerava načiniti značajniji iskorak s poslovima projektiranja.

Jedan od ciljeva u narednom petogodišnjom razdoblju je zaposliti oko 500 visokoobrazovanih djelatnika, kazao je direktor IGH koji i u ovoj godini i u narednom razdoblju očekuje daljnji rast poslovnih prihoda.

U planu je i reorganizacija poslovanja u tri poslovne i organizacijske cjeline - IGH Institut, IGH Projekt i IGH Invest.

Razvoj poslovanja kompanija vidi kroz uravnoteženi rast u sva tri područja, s tim da se najveći izazovi očekuju u projektiranju niskogradnje i visokogradnje, te u investiranju u razvoj građevinskih projekata za tržište.

Radić smatra da je potpisivanje ugovora sa Zagrebačkom burzom i predstavljanje razvojnih planova investitorima značajan korak u nastupu IGH-a na domaćem tržištu kapitala. Najviša burzovna kotacija postavlja pred IGH zahtjevne kriterije u pogledu jasnije i otvorenije komunikacije s investitorima, kao i o ostvarenim postignućima, kazao je Radić koji vjeruje da će povećana transparentnost doprinijeti većem povjerenju i interesu investitora za IGH-ovu dionicu i omogućiti mu financiranje razvoja putem tržišta kapitala, ako to bude potrebno.

Hina