Info servis

Austrijska Uniqa ostvarila nižu dobit u prvom polugodištu

Uniqa Versicherungen, jedan od najvećih austrijskih osiguravatelja, u petak je izvijestio da je njegova neto dobit u prvom polugodištu 2008. iznosila 109 milijuna eura, što je 3,5 posto manje u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

Kao glavni razlog za takav rezultat Uniqa navodi pad prihoda od ulaganja koji je nadmašio rast prihoda od premija.

U prvih šest mjeseci ove godine vrijednost zaračunatih premija u Uniqi porasla je za 10,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 3,0 milijarde eura, navodi se u priopćenju.

U tom se priopćenju još dodaje kako Uniqa procvat poslovanja bilježi u južnoj i jugoistočnoj Europi, gdje je iznos zaračunate premije uvećan za 60 posto, na 603 milijuna eura.

U ukupnim premijama grupe ta regija sudjelovala je s 20,1 posto, nasuprot 13,9 posto koliko je njezin doprinos iznosio u prvih šest mjeseci 2007.

No, pad prihoda od ulaganja pritisnuo je poslovne rezultate Uniqe, pri čemu su neto prihodi od ulaganja u istom razdoblju smanjeni za 57,3 posto, na 195 milijuna eura, objavio je austrijski osiguravatelj.

Među razlozima koji su negativno utjecali na ulaganja u Uniqi navode pad cijena dionica na burzama i rast kamatnih stopa.

"Uz pretpostavke da će se stanje na tržištima kapitala stabilizirati te da neće biti vanrednih negativnih učinaka na osiguranje, očekujemo da će se dobit prije oporezivanja u 2008. kretati u rasponu od 230 do 250 milijuna eura", kazao je čelnik Uniqe Konstantin Klien.

U 2007. austrijski je osiguravatelj ostvario 230 milijuna eura dobiti, isključujući 110 milijuna eura koje je Uniqa polučila prodajom svojih dionica u graditeljskoj grupi Strabag.



Hina