Info servis

Naftne i rudarske dionice spustile europske burzovne indekse

Europski burzovni indeksi u utorak su oslabili uslijed slabljenja dionica naftnih i rudarskih kompanija dok su banke i dalje bile pod pritiskom neizvjesnosti glede prognozi za posrnuli financijski sektor.

Londonski Ftse indeks do podneva je prvog radnog dana u ovome tjednu oslabio 1,4 posto, spustivši se na 5.429 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak na manjem dobitku, od 0,16 posto, dosegnuvši 6.307 bodova.

Dionice su se našle pod pritiskom budući da su novi podaci o pogoršanju njemačke poslovne klime i nove zabrinutosti oko financijskih kompanija potaknuli val prodaje rizične imovine. Najnoviji podaci iz Njemačke pokazali su oštar pad poslovnog povjerenja u kolovozu, veći nego što se očekivalo.

"Smanjena je opasnost od jačanja inflacije ali su veći rizici prisutni u pogledu gospodarstva i dobiti kompanija i to je razlog koji u osnovi koči tržište", ukratko je opisao stanje na europskim tržištima Philip Isherwood, strateg u Dresdner Kleinwortu.

Klizanje cijene nafte umanjilo je zabrinutosti oko inflacije te bi u duljem roku moglo biti od pomoći za tržišta, no dionice naftnog i energetskog sektora snažnije su oslabile te su ponajviše pritisnule europske burzovne indekse. Dionice BP-a, Royal Dutch Shella, Tullow Oila i BG Groupa redom su bile na gubitku između 2,3 i 3,2 posto.

Rudarski sektor također se našao na strani gubitnika, uslijed pada cijena kovina. Xstrata i Anglo American zabilježili su pad cijena dionica od 4,0 posto, dok su dionice Antofagaste i BHP Billitona oslabile za 3,5 odnosno 3,9 posto.

Sumorno raspoloženje spustilo je cijene dionica Rio Tinta za 3,0 posto unatoč tome što je izvijestio o boljim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Osim toga, pod pritiskom su i dalje bile dionice bankarskog sektora u okolnostima pojačanih zabrinutosti oko globalnih gospodarskih izgleda i zdravlja financijskog sektora, koji je pretrpio goleme otpise nakon krize na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova.

"Banaka ima previše a posla nema dovoljno", kratko tumači Justin Urquhart-Stewart, direktor ulaganja pri 7 Investment Managementu.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,78 posto, na 12.778 bodova.



Hina