Info servis

ZSE: analitičari podijeljeni oko smjera Crobexa

Analitičari su danas podijeljeni oko smjera kretanja Crobex indeksa na Zagrebačkoj burzi, no većina i nadalje očekuje nizak promet i fokus ulagača uglavnom na najlikvidnije dionice.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih podjednak broj danas očekuje stagnaciju i porast Crobexa, a tek jedan nastavak njegova pada.

Crobex indeks zaključio je prošli tjedan s gubitkom od 3,09 posto, na 3.539 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je svega 129,5 milijuna kuna, što je 16,5 posto manje nego tjedan dana ranije.

"Prošlotjedni pad Crobexa može se protumačiti time da svaki malo jači pritisak ulagača na prodaju u situaciji niske likvidnosti rezultira većim padom cijena, prije svega zbog nedostatak potpore ulagača na kupnju", kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u brokerskoj tvrtki EM Sistem.

I dok dobre poslovne vijesti ne izazivaju reakciju na tržištu, svaka negativna vijest potakne oštru korekciju cijena dionica, poput dionice Magme, koja je zbog lošeg polugodišnjeg financijskog izvješća zabilježila prošloga tjedna pad cijene za 15,63 posto, ističe Perić.

Hinina anketa pokazuje da bi veće zanimanje ulagača danas moglo biti za već uobičajeno nalikvidnija izdanja - dionice Ine i T-HT-a, te pojedine brodarske kompanije. U fokusu ulagača bit će i zbivanja na globalnim burzama.

Izjave svjetskih analitičara kako je financijska kriza na pola puta i da tek slijedi najgore izazvale su negativnu reakciju na domaćem tržištu kapitala, dok su svjetske i europske burze blaže reagirale, ističe Perić.

"Izjava poznatog ulagača i najbogatijeg čovjeka svijeta Warrena Buffetta kako će recesija trajati još samo par mjeseci donijela je pozitivnu reakciju u petak na Wall Streetu, tako da bi takvo raspoloženje ulagača moglo danas zavladati i na europskim burzama. No, kako domaće tržište nije posljednjih tjedana značajnije reagiralo na kretanja na svjetskim tržištima, i danas očekujem stagnaciju, odnosno tek blagi rast cijena dionica", ocjenjuje Perić.

Od poslovnih zbivanja danas se izdvaja Glavna skupština pulskog Tehnomonta na kojoj će dioničari odlučivati o rasporedu lanjske neto dobiti od 181.611 kuna u ostale rezerve.

Pozornost bi danas mogla privući i dionica Đure Đaković Montaže zbog izjave predsjednika Uprave Instituta građevinarstva Hrvatske Jure Radića kako je IGH zainteresiran za sudjelovanje u privatizaciju te tvrtke.

Naime, na godišnjoj skupštini dioničara Đuro Đaković Holdinga, zakazanoj za četvrtak, trebalo bi se iskristalizirati hoće li Đuro Đaković Montaža krenuti u privatizaciju, koja se najavljuje već dvije godine.

No, kako se ta dionica nalazi u posebnom režimu trgovanja, Perić ne očekuje značajniju reakciju ulagača niti pojačane promete tom dionicom.



Hina