Info servis

Hewlett-Packard zabilježio 14-postotni rast dobiti

Hewlett-Packard (HP), najveći svjetski proizvođač osobnih računala, ostvario je 14-postotni rast dobiti u trećem tromjesečju svoje poslovne godine, uslijed povećanja međunarodnih prihoda od prodaje te snažne potražnje za prijenosnim računalima, priopćila je kompanija.

U tromjesečnom razdoblju, zaključno s 31. srpnjem, neto dobit iznosila je 2,03 milijarde dolara, nasuprot 1,78 milijardi dolara ostvarenih godinu dana ranije. Prihodi od prodaje istodobno su uvećani za deset posto, na 28 milijardi dolara.

U tvrtki približno pet posto povećanja prihoda od prodaje pripisuje fluktuaciji valutnih tečajeva.

Prihodi od prodaje u Europi su porasli za 16 posto, na 11,2 milijarde dolara, dok su u azijsko-pacifičkoj regiji porasli za 14 posto, na 5,2 milijarde dolara. Prihod je u SAD-u povećan za samo četiri posto, na 11,6 milijardi dolara.

Prihodi od prodaje računala na globalnoj su razini povećani za 15 posto, na 10,3 milijarde dolara, budući da kupce privlači elegantni, novi dizajn prijenosnih računala "notebook". Prihodi od prodaje tih računala povećani su za 26 posto, dok su prihodi od prodaje desktopova porasli za šest posto. HP-ov odjel za proizvodnju pisača zabilježio je rast prihoda od tri posto, na sedam milijardi dolara.

"Ubrzavanjem rasta naše kompanije te ostvarivanjem dobrih rezultata u svim segmentima poslovanja, HP je realizirao odlične rezultate u trećem tromjesečju", kazao je Mark Hurd, predsjednik HP-a te izvršni direktor te kompanije. "Naš položaj u svijetu, široka paleta proizvoda i usluga koje nudimo kao i prilike koje su se otvorile za rezanje troškova - zbog svega toga smo sigurni kako ćemo nastaviti povećavati svoju dobit."



Hina