Info servis

Ciba zabilježila gubitak u prvom polugodištu

Švicarska kemijska grupacija Ciba Holdings izvijestila je da je u prvom polugodištu ove godine zabilježila neto gubitak od 569 milijuna švicarskih franaka (519,2 milijuna dolara) uslijed otpisa, te je upozorila da razmatra prodaju svoje dvije poslovne jedinice, nakon čega su joj dionice oslabile preko 14 posto.

Takav polugodišnji rezultat, u usporedbi s dobiti od 103 milijuna franaka u istome razdoblju godine ranije, posljedica je 595 milijuna franaka vrijednog otpisa tvrtkinog dijela poslovanja za obradu papira i vode, kojeg planira prodati zajedno s dijelom poslovanja za proizvodnju tiskarskih tinti.

"Ciba je u teškoj situaciji", kazao je analitičar švicarske banke Vontobel Damien Weyermann. "Ciba poduzima korektivne mjere restrukturiranja kako bi se vratila na profitabilnost i održivo generiranje vrijednosti, no taj će obrat potrajati", dodao je.

Ta kemijska tvrtka, koja je kao i njezin lokalni rival Clariant teško pogođena visokim cijenama sirovina i rastom konkurencije iz Azije, zabilježila je pad vrijednosti svojih dionica za 13,2 posto, na 27,70 franaka, dok su dionice Clairanta oslabile 4,1 posto, na 9,63 franka.

Taj je najveći svjetski proizvođač boja za plastiku u drugom ovogodišnjem tromjesečju pogođen snažnim gubicima uslijed rasta cijena nafte i sirovina, te otpisa vrijednosti neprofitabilne jedinice za obradu papira.

Tvrtka je 10-postotni rast ukupnih troškova za sirovine i energiju djelomice uspjela nadoknaditi podizanjem cijena sredinom lipnja i dodatnim većim poskupljenjima u srpnju te i dalje vjeruje u ostvarivost svoje ranije cjelogodišnje prognoze dobiti.

"Tržišna dinamika za industriju papira značajno se promijenila u protekle tri godine a strukturalna promjena rasta u Aziji, zajedno s drastično uvećanim cijenama sirovina, dodatno su pogoršali već teško poslovno okruženje", stoji u tvrtkinom priopćenju.



Hina